Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2018 | Yava Fitness Centers

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2018

#WDD2018

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.

Για το 2018-2019, το θέμα της καμπάνιας ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, είναι »Η Οικογένεια και ο Διαβήτης», προτρέποντας τις οικογένειες να μάθουν περισσότερα για τα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη.

Η επιλογή του θέματος αυτού από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), έχει ως στόχο:

– Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει ο διαβήτης στην οικογένεια και στη στήριξη των ασθενών.

– Να τονιστεί ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την ενημέρωση για τον διαβήτη.

Οι διαβητικοί αυξάνονται κάθε χρόνο σε αριθμό και δυστυχώς είναι πολλές οι περιπτώσεις εκείνων που ενώ έχουν αυξημένο ζάχαρο, δεν το γνωρίζουν.

Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση, δύο πράγματα είναι σημαντικά για όλους μας, διαβητικούς και μη.

Η πρόληψη, ειδικά αν γνωρίζουμε ότι υπάρχει κληρονομικότητα, και η διαχείριση της κατάστασής μας, από τη στιγμή που θα διαγνωστούμε με διαβήτη.

«Πρόληψη» και «διαχείριση» έχουν έναν κοινό άξονα: Ισορροπημένη διατροφή και κίνηση.

  •   Τρώμε απ’ όλα, χωρίς να υπερβάλουμε στην ποσότητα αμύλου που καταναλώνουμε.
  •   Δεν ξεχνάμε τις σαλάτες και τα λαχανικά μας.
  •   Προσέχουμε τα φρούτα. Ναι μεν υγιεινά, θρεπτικά, πλούσια σε βιταμίνες, αλλά περιέχουν και αρκετά σάκχαρα. Τρώμε 1 φρούτο κάθε φορά, μόνο του ή με γιαούρτι.
  •   Φροντίζουμε να έχουμε 1 πηγή αμύλου σε κάθε μας γεύμα. Δεν καταναλώνουμε πατάτες ή ζυμαρικό και ψωμί ταυτόχρονα. Επίσης, δεν τρώμε γιαούρτι με 2-3  φρούτα και μέλι.
  •   Κινούμαστε καθημερινά. Όπως θα παίρναμε το φάρμακό μας κάθε μέρα την ίδια ώρα, έτσι πρέπει να εντάξουμε και την κίνηση / άσκηση στη ζωή μας.

Ένας διαβητικός δεν είναι ένας άνθρωπος με «ειδικές ανάγκες».

Πρόκειται απλά για κάποιον που ο οργανισμός του «φωνάζει» να προσέξει λίγο καλύτερα τις ισορροπίες του ως προς το τι τρώει, πίνει και το πόσο κινείται.