8 superfoods για καλύτερη υγεία! | Yava Fitness Centers

8 superfoods για καλύτερη υγεία!

Τι είναι τα superfoods;

Όλοι έχουμε ακούσει την έκφραση υπερτροφές ή «superfoods.» Αλλά τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν τρόφιμα με μαγικές ιδιότητες που μπορούν να αλλάξουν την υγεία μας προς το καλύτερο;

Η αλήθεια είναι ότι κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να βελτιώσει μεμονωμένα μια κακή διατροφή ή να αποτρέψει χρόνιες ασθένειες. Ο όρος «υπερτροφές» δημιουργήθηκε για εμπορικούς σκοπούς και είναι ένα τέχνασμα του Marketing, έτσι ώστε να επηρεάσει τις τάσεις των τροφίμων και να αυξηθούν οι πωλήσεις ορισμένων προϊόντων. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από ό, τι άλλα. Για τον λόγο αυτό, αναφερόμαστε σε αυτά ως «superfoods».

Προσθέτοντας αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας, τα οποία είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, κάνετε ένα σημαντικό βήμα για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Μην ξεχνάτε το πόσο σημαντική είναι η διατροφή σας, καθώς δεν αρκεί μόνο η άθληση για να πετύχετε τους fitness στόχους σας! Για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να βρείτε τη κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα σε διατροφή και γυμναστήριο

Οι γιατροί και οι ειδικοί διατροφής συμφωνούν ότι η κατανάλωση ποικιλίας πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών είναι το κλειδί για την καλή υγεία. Είναι επίσης σημαντικό να περιοριστεί το νάτριο, τα κορεσμένα λιπαρά και η επεξεργασμένη ζάχαρη.

Η προσθήκη των superfoods στην διατροφή σας, αποτελεί μια ακόμα καλή διατροφική συνήθεια, η οποία θα συμπληρώσει τις παραπάνω. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αρκεί από μόνη της για να βελτιώσετε την συνολική σας υγείας.

Υπάρχουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, για όσους έχουν σαν στόχο την αύξηση της μυϊκής τους μάζας, τροφές που περιέχουν τα «καλά» λιπαρά και βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους.

Κάποια απο τα καλύτερα superfoods ή αλλιώς υπερτροφές:

1. Ακατέργαστοι ξηροί καρποί

Όταν καταναλώνονται με μέτρο, οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετικά σημαντική προσθήκη στη διατροφή σας. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους και άλλοι ξηροί καρποί, παρέχουν μεγάλες δόσεις φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Τα καρύδια μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, ειδικά όταν τα χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο πρωτεΐνης για το κόκκινο κρέας.

2. Μπρόκολο

Τα φρέσκα, πράσινα λαχανικά είναι συνήθως πολύ γευστικά και πλούσια σε βιταμίνες. Το μπρόκολο, είναι επίσης ένα από τα πιο υγιεινά. Περιέχει βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει και σουλφαραφάνη, η οποία έχει ανασταλτική δράση ενάντια σε ασθενείς όπως ο καρκίνος. Δικαιολογημένα λοιπόν, βρίσκεται στη λίστα με τα superfoods.

3. Ρόδι

Μία από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές, το ρόδι, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες. Το ρόδι μειώνει τις ρυτίδες και βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους, καθώς επιταχύνει την καύση λίπους και «κόβει» την όρεξη, περιορίζοντας έτσι τις άσκοπες επισκέψεις στο ψυγείο.

4. Κινόα

Η κινόα είναι ένας μικρός σπόρος που προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Αποτελεί ένα γευστικότατο υποκατάστατο ρυζιού ή ζυμαρικών, όταν προσπαθείτε να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Είναι γευστική, εύπεπτη, χωρίς γλουτένη και με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η κινόα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με ένα μπολ ρύζι, χωρίς να όμως να αυξάνει τα ποσοστά σακχάρων στο αίμα σας.

5. Στρείδια

Τα στρείδια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο, σίδηρο και όχι μόνο. Αυξάνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και προστατεύουν από παθήσεις όπως ο καρκίνος του προστάτη. Κερδίζουν και αυτά επάξια με την σειρά τους, τον χαρακτηρισμό υπερτροφή!

6. Πράσινο τσάι

Οι ασιατικές κοινότητες μιλάνε για τα οφέλη του πράσινου τσαγιού στην υγεία για πάνω από 5.000 χρόνια. Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού περιέχουν τη χημική σύνθεση, επιγαλοκατεχίνη (EGCG). Υπάρχει η αντίληψη πως αυτό το αντιοξειδωτικό έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

7. Σολομός

Λίγα τρόφιμα περιέχουν όσα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός. Χαμηλός σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, ο σολομός παρέχει μια μερίδα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β. Η κατανάλωση σολομού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων επιβλαβών τριγλυκεριδίων, καθώς και στην μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Ο σολομός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και γευστικά superfood.

8. Φασόλια

Τα όσπρια, όπως τα μπιζέλια, οι φακές και τα φασόλια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά. Είναι καλές πηγές καλίου, σιδήρου και φωσφόρου. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και να διατηρήσουν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Συνοψίζοντας

Τα Superfoods μπορούν να δώσουν μια υγιή ώθηση στη διατροφή σας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας, καθώς και να συμβάλουν στην απώλεια βάρους. Αυτά τα τρόφιμα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι ισχυρές πηγές βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών ουσιών. Οι υπερτροφές, έχουν υψηλές ποσότητες θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Η επίτευξη της βέλτιστης υγείας μέσω της διατροφής είναι κάτι περισσότερο από το να ακολουθούμε τη μόδα των superfoods. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, εντάσσοντας σε αυτήν όσες περισσότερες υπερτροφές, έτσι ώστε να απολαμβάνετε πεντανόστιμα γεύματα, τα οποία θα έχουν τρομερά θετικά οφέλη για την υγεία σας!