Εγκεφαλικά κύτταρα μάς οδηγούν να τρώμε λίπος και ζάχαρη; | Yava Fitness Centers

Εγκεφαλικά κύτταρα μάς οδηγούν να τρώμε λίπος και ζάχαρη;

 

Συγκεκριμένοι νευρώνες στον εγκέφαλο μπορεί να μας οδηγήσουν σε υπερφαγική συμπεριφορά.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα νευρικής δραστηριότητας στην οποία βασίζεται η κατανάλωση λιπαρών και ζαχαρούχων τροφίμων και υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για νέες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975. Το 2016, το 13% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκοι. Ορισμένες χώρες έχουν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το 41,9% των ανθρώπων ήταν παχύσαρκοι το 2020.

Ενώ η παχυσαρκία έχει πολλαπλές πιθανές αιτίες, πιστεύεται ότι προκαλείται από κακές διατροφικές επιλογές και διατροφική συμπεριφορά, όπως η ηδονική διατροφή – δηλαδή να τρως φαγητό όταν δεν πεινάς, απλά για την απόλαυση – καθώς και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Πρόσφατα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια ομάδα νευρώνων στην αμυγδαλή – ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην εμπειρία των συναισθημάτων και στη λήψη αποφάσεων – μπορεί επίσης να πυροδοτήσει την ηδονική διατροφή.

Η παχυσαρκία, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζεται εύκολα μόνο όταν περιορίζουμε τις θερμίδες και ακολουθούμε μια ρουτίνα σωματικής άσκησης, επειδή ο μεταβολισμός του σώματος συχνά αντισταθμίζει και αποκαθιστά το προηγούμενο σωματικό βάρος.
Η έρευνα επιδιώκει να εντοπίσει τα δίκτυα του εγκεφάλου που διαμορφώνουν τις διατροφικές επιλογές και τον αυτοέλεγχο και είναι επομένως κρίσιμη για την κατανόηση μηχανισμών για την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων θεραπείας για την παχυσαρκία (η μελέτη δημοσιεύτηκε στο “Nature Neuroscience”)

«Η αναγνώριση των νευρωνικών υποστρωμάτων που μεσολαβούν στην υπερκατανάλωση τροφής θα μπορούσε να προσφέρει νέους στόχους για την επινόηση νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας», δήλωσε ο Alessandro Furlan, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστημών στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Εάν αυτές οι πληροφορίες μπορούν να εφαρμοστούν στους ανθρώπους, τότε συγκεκριμένοι βιοχημικοί στόχοι ή οι υπηρεσίες ψυχοθεραπείας μπορεί να παράγουν πραγματικά αποτελέσματα σε άτομα που το έχουν ανάγκη» συμπλήρωσε ο Jordan Taylor, κλινικός νευρολόγος και επικεφαλής του Τμήματος Νευρολογίας και συνεργάτης διευθυντής της Γραμμής Κλινικών Υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Health-West του Michigan.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απενεργοποίηση συγκεκριμένων νευρώνων σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου προστατεύει από την παχυσαρκία και τις σχετικές παθήσεις υγείας προάγοντας μεταβολικές αλλαγές που ωφελούν την ενεργειακή δαπάνη.

Μια άλλη μελέτη (Σεπτέμβριος 2022) διαπίστωσε πρόσφατα ότι σε άτομα με παχυσαρκία, το άγχος μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την ανταμοιβή. Διαπίστωσε επίσης ότι, σε αδύνατα άτομα, το άγχος μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τον γνωστικό έλεγχο.

Ο Dr Taylor εξήγησε πώς μπορεί να παίζει ρόλο η αμυγδαλή: «Η αμυγδαλή είναι ένα πολύπλοκο κομμάτι της ανατομίας του εγκεφάλου που αλληλεπιδρά με άλλες δομές του για να ρυθμίσει τη συναισθηματική μάθηση και τη συμπεριφορά. Η αμυγδαλή παίζει ρόλο στη συναισθηματική σύνδεση με το φαγητό, όπως είναι για παράδειγμα η υπερκατανάλωση τροφής. Το άγχος και οι συναισθηματικά σημαντικές εμπειρίες μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες σε μια ποικιλία συμπεριφορών. Τα διατροφικά πρότυπα μπορεί να είναι μία από τις συνέπειες που οδηγούν σε αύξηση της κατανάλωσης τροφών όπως τα “υπεργευστικά” τρόφιμα. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία».

ΠΗΓΕΣ:
– nature.com/articles/s41593-022-01178-3,,
– journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0271915,
– Ncbi.nlm.gov/pmc/articles/PMC8114169/ – May 2021

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού