Διατάσεις: 5+1 λόγοι για να μην τις παραλείψετε ποτέ ξανά! | Yava Fitness Centers

Διατάσεις: 5+1 λόγοι για να μην τις παραλείψετε ποτέ ξανά!

Οι διατάσεις αποτελούν βασικό κομμάτι της άσκησης. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τα οφέλη που έχουν οι διατάσεις στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και στο πως και πότε πρέπει να εκτελούνται. Εάν όμως ξέρουμε κάτι σίγουρα για τις διατάσεις, είναι ότι όλοι πρέπει να τις κάνουμε. Λίγοι όμως άνθρωποι δίνουν βάση σε αυτό το κομμάτι της προπόνησης.

Οι ειδικοί φυσικής αγωγής ισχυρίζονται ότι οι ασκήσεις stretching, είναι το μέρος της προπόνησης που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να παραλείπουν. Παρόλα αυτά, πρέπει να γνωρίζετε πως οι σωστές διατάσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο πώς οι μύες σας ανταποκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι διατάσεις, θερμαίνουν τους μυς σας και οι ζεστοί μύες είναι πιο εύκαμπτοι για αυτό το λόγο προτιμούμε να τις κάνουμε στην αρχή και στο τέλος της προπόνησης.

Υπάρχουν πολλά οφέλη που προσφέρουν οι διατάσεις. Δεν βοηθάνε μόνο να αυξήσετε την ευελιξία σας, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας φυσικής κατάστασης, αλλά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη στάση σας, να μειώσουν τον άγχος, καθώς και να περιορίσουν τους χρόνιους πόνους του σώματος.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε γιατί πρέπει να κάνετε διατάσεις και θα καταρρίψουμε συγκεκριμένους μύθους γύρω από αυτές. Επίσης θα μάθουμε τους πιο διαδεδομένους τύπους διατάσεων.

Τα οφέλη που έχουν οι διατάσεις στο σώμα μας είναι τα εξής:

1. Βελτιώνουν την ευελιξία σας

Οι τακτικές διατάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την ευελιξία σας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία σας. Η ευελιξία, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά σας, καθώς σας επιτρέπει να εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες με μεγαλύτερη ευκολία, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καθυστέρηση της μειωμένης κινητικότητας που είναι αποτέλεσμα της γήρανσης. Η yoga και το pilates , αποτελούν το βήμα παραπάνω εάν θέλετε να βελτιώσετε την ευελιξία σας σε μεγαλύτερο βαθμό από τις απλές ασκήσεις stretching

2. Αυξάνουν το εύρος των κινήσεών σας

Η δυνατότητα να έχουν οι αρθρώσεις σας μεγαλύτερο εύρος κίνησης, δίνει περισσότερη ελευθερία κινήσεων. Το stretching σε τακτική βάση, μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την εμβέλειά των αρθρώσεων.

Μια μελέτη σχετικά με τα οφέλη των διατάσεων,  διαπίστωσε ότι τόσο οι στατικές όσο και η δυναμικές διατάσεις, είναι αποτελεσματικές, όταν πρόκειται για την αύξηση της εμβέλειας της κίνησης των αρθρώσεων.

3. Βελτιώνουν την απόδοσή σας στις σωματικές δραστηριότητες

Η εκτέλεση ασκήσεων stretching πριν από κάθε σωματική δραστηριότητα, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθά στην προετοιμασία των μυών σας, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν καλύτερα *.  Μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της απόδοσής σας σε κάθε αθλητικό γεγονός ή άσκηση.

4. Βελτιώνουν τη στάση του σώματός σας

Οι μυϊκές ανισορροπίες είναι συχνές και μπορεί να οδηγήσουν σε κακή στάση του σώματος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατάσεων σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, μπορεί να μειώσει τον μυοσκελετικό πόνο και να προωθήσει τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος *. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της στάσης σας.

5. Βοηθούν στη πρόληψη και τη θεραπεία του χρόνιου πόνου στην πλάτη

Οι σφιχτοί μύες μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του εύρους κίνησής σας. Όταν συμβαίνει αυτό, αυξάνετε την πιθανότητα τραυματισμού των μυών της πλάτης σας. Οι τακτικές διατάσεις, μπορούν να βοηθήσουν και στην επούλωση ενός υπάρχοντος τραυματισμού της πλάτης, καθώς ξεμπλοκάρουν τους σφιχτούς μύες, διευκολύνοντας την κίνηση.

Οι ασκήσεις stretching, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών πόνων στην πλάτη, καθώς ενισχύουν τους μυς της πλάτης σας και μειώνουν τον κίνδυνο μυϊκής καταπόνησης.

6. Είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση του στρες

Όταν βιώνετε άγχος ή στρες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι μύες σας να είναι τεταμένοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες σας τείνουν να σφίγγουν ως αντίδραση στο σωματικό και συναισθηματικό άγχος. Εστιάστε σε περιοχές του σώματός σας, όπου συσσωρεύεται η ένταση από το άγχος, όπως ο λαιμός, οι ώμοι και το άνω μέρος της πλάτης σας.

Δύο μύθοι γύρω από τις διατάσεις, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι.

Οι διατάσεις γίνονται σωστά μόνο εάν νιώθετε άβολα.

Λάθος: Στην πραγματικότητα, εάν κατά τη διάρκεια του stretching αισθάνεστε πόνο ή δυσαρέσκεια, σημαίνει πως κάτι κάνετε λάθος. Αντ ‘αυτού, όταν ξεκινάνε μια διάταση, τεντώστε σιγά σιγά και σταματήστε όταν αισθανθείτε πως ασκείτε μεγάλη πίεση. Αναπνεύστε βαθιά, ενώ συγκρατείτε τη στάση αυτή για 15 έως 30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν χαλαρώστε και επαναλάβετε τη διάταση, προσπαθώντας να τεντώσετε λίγο περισσότερο από την προηγούμενη φορά.

Υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος να κάνετε διατάσεις.

Λάθος: Υπάρχουν πάρα πολλές μορφές διατάσεων, οι οποίες είναι όλες σωστές, εφόσον εκτελούνται σωστά. Απλά υπάρχουν συγκεκριμένες μορφές, οι οποίες είναι καταλληλότερες για το ζέσταμα, άλλες για την αποθεραπεία και άλλες για να αποβάλλετε το άγχος.

Οι πιο διαδεδομένες μορφές διατάσεων είναι οι στατικές και οι δυναμικές:

Οι στατικές διατάσεις περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός τεντώματος σε μια άνετη θέση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συνήθως μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων. Αυτή η μορφή stretching είναι πιο επωφελής μετά την άσκηση και η  καλύτερη επιλογή άμα τώρα ξεκινάτε την γυμναστική.

Οι δυναμικές εκτάσεις είναι ενεργές κινήσεις που τεντώνουν τους μυς σας, αλλά το τέντωμα δεν κρατιέται στην τελική θέση. Αυτές οι εκτάσεις γίνονται συνήθως στην αρχή της προπόνησης, έτσι ώστε να προετοιμάσετε τους μύες σας για την επικείμενη άσκηση. Για αποφυγή τραυματισμού κάλο θα ήταν οι δυναμικές διατάσεις να μην γίνονται όταν βρίσκεστε σε αρχάριο επίπεδο. 

Συνοψίζοντας Είτε είστε αρχάριος στην άσκηση είτε ένας έμπειρος αθλητής, μπορείτε να επωφεληθείτε από μια τακτική ρουτίνα διατάσεων. Με την ενσωμάτωση 5 έως 10 λεπτών δυναμικών και στατικών διατάσεων στην καθημερινή σας προπόνηση, μπορείτε να βελτιώσετε την ευελιξία σας, να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας και να χαλαρώσετε το μυαλό σας.