Διατροφή και Ανοσία | Yava Fitness Centers

Διατροφή και Ανοσία

Καθώς ήδη διανύουμε μια περίοδο με έξαρση της γρίπης και άλλων ασθενειών, συχνά αναζητούμε ειδικές τροφές ή συμπληρώματα βιταμινών που πιστεύουμε ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Η βιταμίνη C, τα εσπεριδοειδή, η κοτόσουπα και το τσάι με μέλι είναι δημοφιλή παραδείγματα.
Ωστόσο, ο σχεδιασμός του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι πολύπλοκος και επηρεάζεται από μια ιδανική ισορροπία πολλών παραγόντων, όχι μόνο της διατροφής, και ειδικά όχι από κάποια συγκεκριμένη τροφή ή θρεπτική ουσία.

Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μια ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, σε συνδυασμό με παράγοντες ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως επαρκής ύπνος, σωματική άσκηση και χαμηλό στρες, προετοιμάζει πιο αποτελεσματικά το σώμα για την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ένα δίκτυο από περίπλοκα στάδια και μονοπάτια στο σώμα, μας προστατεύει από αυτά τα επιβλαβή μικρόβια καθώς και από ορισμένες ασθένειες. Αναγνωρίζει ξένους εισβολείς όπως βακτήρια, ιούς και παράσιτα και αναλαμβάνει άμεση δράση.

Υπάρχει τελικά δίαιτα που τονώνει το ανοσοποιητικό;
Η κατανάλωση αρκετών θρεπτικών συστατικών ως μέρος μιας ποικίλης διατροφής είναι σημαντική για την υγεία και τη λειτουργία όλων των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Ορισμένα διατροφικά πρότυπα μπορεί να προετοιμάσουν καλύτερα τον οργανισμό να αντισταθεί στις επιθέσεις των μικροβίων και στις φλεγμονές.
Παραδείγματα θρεπτικών συστατικών που έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικά για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη D, τον ψευδάργυρο, το σελήνιο, τον σίδηρο και την πρωτεΐνη (συμπεριλαμβανομένου του αμινοξέος γλουταμίνη) που βρίσκονται σε μια ποικιλία φυτικών και ζωικών τροφών.

Οι δίαιτες που είναι περιορισμένες σε ποικιλία και χαμηλότερες σε θρεπτικά συστατικά, όπως αυτές που αποτελούνται κυρίως από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Harvard T.H. Chan, School of Public Health https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού