Κανέλα και χτίσιμο μυών κατά του προδιαβήτη | Yava Fitness Centers

Κανέλα και χτίσιμο μυών κατά του προδιαβήτη

Μπορεί ένα μυρωδάτο μπαχαρικό και λίγη σωματική δραστηριότητα να βοηθήσει στην διαχείριση του προδιαβήτη, που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας;

Η κανέλα, ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους ως αρωματικό, λάδι χρίσματος, καθώς και για ιατρικούς σκοπούς, με ευρεία χρήση στη μαγειρική, όταν συνδυαστεί με τη σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με προδιαβήτη. Όμως τι είναι ο προδιαβήτης; Υπάρχει κάποιος τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε με αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση;

Ο προδιαβήτης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι ένα άτομο διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Σε κατάσταση προδιαβήτη οι άνθρωποι εμφανίζουν υψηλότερα από τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα – αλλά όχι τόσο υψηλά ώστε να μπορεί να διαγνωστεί ως διαβήτης τύπου 2. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο προδιαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και χρόνιες παθήσεις όπως καρδιαγγειακή νόσος, νεφρική νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο και τύφλωση για να αναφέρουμε μερικά – για τον λόγο αυτόν η διαχείριση και η θεραπεία του είναι ολοένα και πιο σημαντική. Πάνω από ένα στα τρία άτομα στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με προδιαβήτη και μέχρι το 2025, 380 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναμένεται επίσης να διαγνωστούν με διαβήτη.

Συμπτώματα προδιαβήτη – Συνήθως δεν εκδηλώνονται συμπτώματα αν οι άνθρωποι δεν υποβληθούν σε ειδικό τεστ, για αυτό και μπορεί πολύ εύκολα να περάσει απαρατήρητος. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια για διαβήτη καταστάσεις όπως συχνή δίψα, αίσθημα κόπωσης, συχνή νυχτερινή ενούρηση ή αυξομείωση σακχάρου, ζάλη και θολή όραση.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να αναπτύξει προδιαβήτη; Το υπερβολικό βάρος, ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή η παχυσαρκία είναι μερικοί από τους πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Επίσης η ηλικία – όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε. Επιπλέον, προστίθενται στον κατάλογο το άγχος, η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και τα ροφήματα με ζάχαρη. Η καθιστική ζωή μπορεί να επιδεινώσει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η κληρονομικότητα και η εθνοτική καταγωγή. Σε μια πρόσφατη μελέτη[1] που διεξήγαγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με καταγωγή από την Νότια Ασία με ΔΜΣ 23,9 είχαν τον ίδιο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη με τον λευκό πληθυσμό που είχε ΔΜΣ 30.

Η κανέλα κατά του προδιαβήτη

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition [2] ανέφερε ότι τα οφέλη της κανέλας για την υγεία έχουν διερευνηθεί ευρέως με τις μελέτες να δείχνουν ότι το μπαχαρικό μπορεί να έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητική, αντιμικροβιακή και ακόμη και αντικαρκινική δράση. Παράλληλα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα συμπληρώματα κανέλας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σε άτομα με παχυσαρκία ή υπέρβαρα και με προδιαβήτη.

Η κανέλα περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν την ομοιόσταση της γλυκόζης και μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης όταν προστίθεται στη διατροφή σε άτομα που έχουν προδιαβήτη που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Μια μετα-ανάλυση του 2023[3] ανέφερε ότι η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιδιαβητικός παράγοντας και ως συμπληρωματική θεραπεία για τον έλεγχο των γλυκαιμικών δεικτών σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ή με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Με βάση πολλές μελέτες, η λήψη συμπληρωμάτων κανέλας από το στόμα σε ασθενείς με PCOS οδήγησε σε απώλεια βάρους. Αποδείχθηκε επίσης ότι είναι ευεργετική για τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και τη βελτίωση των γυναικολογικών, αναπνευστικών και πεπτικών διαταραχών.

Συμβουλές ειδικών για την κανέλα – Η προσθήκη κανέλας στη διατροφή μπορεί να αμβλύνει την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και μπορεί να είναι ευεργετικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για άτομα με προδιαβήτη. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι αρκετές από τις βιοδραστικές ενώσεις της κανέλας φαίνεται να εμποδίζουν τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Τ στον εγκέφαλο. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η συσσώρευση της Τ-πρωτεΐνης είναι χαρακτηριστικό της νόσου του Alzheimer. Ωστόσο η κανέλα περιέχει κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι τοξική όταν καταναλώνεται σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη κουμαρίνης ενώ ήταν 0,5 mg/kg σωματικού βάρους, τώρα έχει μειωθεί σε 0,1 mg/kg.

Κανέλα Κεϋλάνης ή Κινέζικη Κανέλα (Κάσια);– Ενώ η κινέζικη κανέλα ή κάσια ή κανέλα κασσίας χρησιμοποιείται σε πολλά κινέζικα φάρμακα για τον βήχα, το φλέγμα και άλλες ασθένειες, η ποιότητα της δεν είναι εξαιρετική, και επίσης έχει μεγάλη περιεκτικότητα κουμαρίνης (1%). Η κουμαρίνη σε υψηλές δόσεις είναι τοξική και προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια. Η κάσια έχει παχύ και πολύ σκληρό σκούρο καφέ-κόκκινο ξύλο. Δεν συνιστάται για κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες. Αντίθετα, η κανέλα Κεϋλάνης (Σρι Λάνκα) έχει λεπτό φλοιό, με πολλαπλές στρώσεις, που σπάει εύκολα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της κανέλας Κεϋλάνης είναι τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κουμαρίνης (0,004%), δηλαδή 250 φορές λιγότερη από την κάσια. Επομένως για άτομα που λαμβάνουν κανέλα σε καθημερινή βάση, η κανέλα Κεϋλάνης είναι η προτιμώμενη επιλογή.

 

Χτίσιμο μυών κατά του προδιαβήτη

Η αύξηση της μυϊκής μάζας μέσω της προπόνησης ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.  Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η σωματική άσκηση και η απελευθέρωση μυοκινών από τους μυς θα μπορούσε να μεσολαβήσει στα καρδιομεταβολικά οφέλη. Το να έχουμε μεγαλύτερη μυϊκή μάζα μπορεί πραγματικά να βελτιώσει το συνολικό μεταβολικό μας ρυθμό και έτσι να βοηθήσει στη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Δραστηριότητα όλη την ημέρα – Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα —και όχι μόνο η άσκηση με υψηλή ένταση— μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της διαχείρισής του. Όταν μιλάμε για άσκηση, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ότι θα τρέξουν 5 χιλιόμετρα στον διάδρομο. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ακόμα και όταν στεκόμαστε όρθιοι, καίμε θερμίδες. Όταν περπατάμε, ακόμα καλύτερα! Και υπήρξαν μερικές συναρπαστικές μελέτες που εξέτασαν την αλλαγή της καθιστικής συμπεριφοράς, όπως το να σηκωνόμαστε κάθε ώρα ή κάθε μισή ώρα και απλώς να περπατάμε για μερικά λεπτά στον χώρο. Έδειξαν ότι ακριβώς αυτή η δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στα επίπεδα γλυκόζης.

Η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιδιαβητικός παράγοντας και ως συμπληρωματική θεραπεία για τον έλεγχο ορισμένων γλυκαιμικών δεικτών. Ωστόσο, απαιτούνται μελλοντικές μελέτες με έμφαση στη διαφορετική δοσολογία συμπληρωμάτων κανέλας και στα βιοενεργά συστατικά των παρασκευασμάτων κανέλας για να ρίξουν φως σε αυτές τις συγκεκριμένες πτυχές. Από την άλλη, ακόμα και οι πιο απλές συνεχείς σωματικές δραστηριότητες μπορούν να έχουν τεράστιο θετικό αντίκτυπο στη μεταβολική μας υγεία.

ΠΗΓΕΣ

 Δέσποινα Ιωαννίδου – Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης (Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού