Ξέρεις για το καλοκαίρι; Ξέρεις για τα φρούτα; | Yava Fitness Centers

Ξέρεις για το καλοκαίρι; Ξέρεις για τα φρούτα;

Βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού και παραδοσιακά το καλοκαίρι είναι η εποχή που ακόμη και οι άνθρωποι που δεν τρώνε καθόλου φρούτα, αποφασίζουν να τα εντάξουν στη διατροφή τους. Ίσως αυτό οφείλεται στη μεγάλη ποικιλία φρούτων τα οποία είναι στην εποχή τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ή απλώς όλοι αναζητούν τη δροσιά που μπορούν να προσφέρουν αυτά κατά τις μεγάλες ζέστες. Όποιος κι εάν είναι ο λόγος, τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν εξαιρετική επιλογή για μία ισορροπημένη διατροφή. Ας δούμε μερικά από αυτά αναλυτικότερα:

Καρπούζι: Ή αλλιώς ο ήρωας της ενυδάτωσης. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε κατά τις πολύ ζεστές μέρες, καθώς μία φέτα καρπούζι θα σας κρατήσει ενυδατωμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο αυτό υψηλό ποσοστό νερού θα σας κάνει να νιώθετε πιο χορτάτοι, κι έτσι θα αποφεύγετε το τσιμπολόγημα. Τέλος, το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο, το οποίο προστατεύει το δέρμα σας από τη βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Πορτοκάλι: Το πορτοκάλι είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, γεγονός που το κάνει ιδανικό για το καλοκαίρι. Ο ανθρώπινος οργανισμός χάνει κάλιο μέσω του ιδρώτα. Είναι πολύ σημαντικό το ποσοστό αυτό να αναπληρώνεται, καθώς έτσι θα αποφευχθούν οι κράμπες των μυών. Επιπλέον, το πορτοκάλι περιέχει 80% νερό, οπότε θα σας κρατήσει ενυδατωμένους και δροσερούς.

Ροδάκινα και νεκταρίνια: Είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, τα παραπάνω φρούτα αποτελούν μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον τα νεκταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και στο αντιοξειδωτικό β-καροτίνη, ενώ τα ροδάκινα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C.

Φράουλες: Οι φράουλες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φλαβονοειδή, τα οποία ενισχύουν τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, αυξάνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την ανθεκτικότητα και την εμφάνισή του, κάτι που είναι εξαιρετικά ωφέλιμο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που περνάμε αρκετές ώρες εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Πέρα από την υψηλή διατροφική τους αξία όμως, τα καλοκαιρινά φρούτα είναι και πηγή υδατανθράκων, γεγονός που σημαίνει πως δεν πρέπει να τα καταναλώνουμε αλόγιστα. Κατά κανόνα, δεν θα πρέπει να καταναλώνουμε παραπάνω από 2 με 4 μερίδες φρούτων ημερησίως. Ο αριθμός αυτός εξαρτάται και από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια. Ένας αθλούμενος για παράδειγμα, έχει υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια κι επομένως χρειάζεται περισσότερους υδατάνθρακες. Καλό θα ήταν επίσης να καταναλώνουμε φρούτα κατά τις πρωινές ώρες και όχι πολύ αργά το βράδυ, έτσι ώστε να έχουμε την ευκαιρία να κάψουμε τους υδατάνθρακες που θα πάρουμε από αυτά. Ως συμπέρασμα, μπορούμε να πούμε πως και για τα φρούτα ισχύει ο χρυσός κανόνας της ισορροπημένης διατροφής. Θα πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα για να απολαμβάνουμε τα θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά τους, αλλά πάντοτε με μέτρο και χωρίς υπερβολές.