EMS: H επαναστατική μέθοδος προπόνησης με ηλεκτροδιέγερση | Yava Fitness Centers

EMS: H επαναστατική μέθοδος προπόνησης με ηλεκτροδιέγερση

Η μέθοδος της προπόνησης μέσω της ηλεκτροδιέγερσης ή αλλιώς (EMS), κερδίζει ολοένα και περισσότερους θαυμαστές τα τελευταία χρόνια, και όλα δείχνουν πως έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, καθώς όλο και περισσότεροι αθλητές και προπονητές κάνουν λόγο  για τα οφέλη και την αποτελεσματικότητα που προσφέρει η μέθοδος EMS στους ασκούμενους που θα την επιλέξουν!

Η ηλεκτροδιέγερση είναι μια νέα μέθοδος εκγύμνασης, η οποία ξεκίνησε στη Γερμανία για θεραπευτικούς λόγους και για την αποκατάσταση ασθενών και τραυματιών, που αντιμετώπιζαν μυοσκελετικά προβλήματα. Στην Ελλάδα ήρθε μόλις το 2008. Με τη μέθοδο αυτή στέλνονται μέσω ηλεκτροδίων εγκεφαλικά σήματα σε όλους τους μυς ταυτόχρονα.

Όσοι την έχουν δοκιμάσει κάνουν λόγο για μια καινοτόμο μορφή εκγύμνασης, όπου, στο χρονικό διάστημα των 20-25 λεπτών, ο ασκούμενος έχει τη δυνατότητα να εξασκήσει όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος του μεσώ ηλεκτρικής διέγερσης και να έχει αποτελέσματα γυμναστικής 8 ωρών!

Χρησιμοποιείται παγκοσμίως από διακεκριμένους αθλητές, φυσιοθεραπευτές, personal trainers σε ινστιτούτα καλής φυσικής κατάστασης, ευεξίας και ομορφιάς, καθώς επίσης και στον ανταγωνιστικό αθλητισμό, σε κέντρα αποκατάστασης και στην ιατρική.

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Παρακάτω θα αναλύσουμε τι ακριβώς είναι η ηλεκτροδιέγερση και πως λειτουργεί, καθώς και τι σημαίνουν τα αρχικά EMS.

Πως λειτουργεί η μέθοδος της ηλεκτροδιέγερσης;

Η εφαρμογή της μεθόδου EMS ( Electronic Muscle Stimulation)  είναι μια απλή διαδικασία. Φοράμε ένα γιλέκο με ηλεκτρόδια, το οποίο καθώς έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα επιτρέπει σε όλες τις ομάδες μυών να διεγείρονται ταυτόχρονα ή μεμονωμένα. Τα γιλέκα άσκησης περιέχουν ηλεκτρόδια τα οποία έρχονται σε επαφήμε όλους τους μύες της πλάτης, της μέσης, καθώς και τους κοιλιακούς και το στήθος.

Το σύστημα εκγύμνασης ολοκληρώνεται με την εφαρμογή και σύνδεση με το γιλέκο εκγύμνασης, των ηλεκτρόδιων για τα χέρια, τα ποδιά και τους γλουτούς. 

Η προπόνηση ηλεκτροδιέγερσης λοιπόν, λειτουργεί ακριβώς με τον τρόπο που περιγράφει η λέξη. Διεγείρει τους μύες (πραγματοποιεί δηλαδή μυϊκές συστολές) μέσω ηλεκτρικού παλμού, ο οποίος είναι σε συχνότητα 85 Hz. Οι μυϊκές αυτές συστολές μάλιστα, μπορούν να φτάσουν τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των 38.000 σε μία μόνο προπόνηση!

Όμως, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της μεθόδου της ηλεκτροδιέγερσης, είναι ότι δεν αφήνουμε το μηχάνημα να κάνει από μόνο του τη δουλειά. Συνδυάζουμε την ηλεκτροδιέγερση μαζί με εξειδικευμένο personal training, προσαρμοσμένο στον εκάστοτε ασκούμενο, έτσι ώστε να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Το ΕΜS δηλαδή, περιέχει όλα τα οφέλη της  προπόνησης personal training και μάλιστα, μέσω της ηλεκτροδιέγερσης, τα πολλαπλασιάζει! Με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων και εφαρμογών, επιτυγχάνετε τον επιθυμητό στόχο σε συντομότερο χρόνο και με λιγότερο κόπο, ενώ η εύκολη και λειτουργική εφαρμογή των ηλεκτροδίων δίνει ελευθερία στις κινήσεις σας!

Τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά την διάρκεια της προπόνησης με ηλεκτροδιέγερση;

Κατά την εθελούσια μυϊκή δραστηριότητα, η διαδικασία παραγωγής μυϊκού έργου ξεκινά μέσω μίας εντολής που αποστέλλεται από τον εγκέφαλο προς τα κινητικά νεύρα υπό μορφή ηλεκτρικών σημάτων. Τα σήματα αυτά μεταδίδονται, μέσω του κινητικού νεύρου, στις μυϊκές ίνες με τελικό αποτέλεσμα τη μυϊκή σύσπαση.

Η ηλεκτροδιέγερση αναπαράγει με ακρίβεια την παραπάνω διαδικασία. Η συσκευή παράγει ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι διεγείρουν τις νευρικές ίνες. Η διέγερση των νευρικών ινών προκαλεί τη μηχανική απόκριση των μυϊκών ινών με αποτέλεσμα τη δημιουργία μυϊκού σπασμού (muscular twitch). 

Το μυϊκό έργο που παράγεται μέσω της ηλεκτροδιέγερσης είναι πανομοιότυπο με αυτό που ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Πράγματι, ο μυς δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ της εντολής που προέρχεται από τον εγκέφαλο ή από τη συσκευή ηλεκτροδιέγερσης.

Έτσι λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος και διαμορφώνοντας τις παραμέτρους της ηλεκτροδιέγερσης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασκούμενου , μπορούμε να κατευθύνουμε τη μυϊκή άσκηση για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων (αύξηση μυϊκής μάζας  , αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, σύσφιξη κλπ).

Πόσες προπονήσεις πρέπει να κάνει κανείς μέσα στην εβδομάδα;

Δύο με τρείς προπονήσεις των 20- 25 λεπτών μέσα στην εβδομάδα είναι απόλυτα ικανοποιητικές για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το διάλειμμα μεταξύ τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 48 ωρών, έτσι ώστε να έχουν το χρόνο οι μυς να αναρρώσουν και να είναι έτοιμοι για την επόμενη προπόνηση.

Ποια τα οφέλη της ηλεκτροδιέγερσης

Τα οφέλη της προπόνησης με τη μέθοδο της ηλεκτροδιέγερσης είναι πολλαπλά. Ένα απ’ τα κυριότερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η μέθοδος αυτή σε σχέση με άλλα είδη προπόνησης, είναι πως εκμηδενίζει τις πιθανότητες τραυματισμού του ασκούμενου.  

Επίσης, πολύ ψηλά στη λίστα των θετικών στοιχείων βρίσκεται και η τεράστια εξοικονόμηση χρόνου, καθώς δεν χρειάζεται να περνάτε ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο για να έχετε αποτελέσματα.

Ένα τεράστιο όφελος της μεθόδου EMS, είναι αδιαμφισβήτητα τα θεαματικά αποτελέσματα που μπορεί να πετύχει κάποιος και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είτε πρόκειται για αρχάριο ασκούμενο, είτε και για αθλητές ακόμα, οι οποίοι θα βοηθηθούν στο να αυξήσουν τις επιδόσεις τους

Πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα οφέλη που έχει η εκγύμναση με τη μέθοδο της ηλεκτροδιέγερσης είναι τα εξής: 

1. Βελτίωση της φυσικής κατάστασης και ομορφιάς καθώς:

  • Αντιμετωπίζει την κυτταρίτιδα και την χαλάρωση
  • Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σας
  • Ενισχύει την απώλεια βάρους και λίπους
  • Ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και την λεμφική κυκλοφορία όπως η μέθοδος Vacu Power

2. Αυξάνει την μυϊκή δύναμη  καθώς: 

  • Προάγει την ανάπτυξη των μυών
  • Βελτιώνει την ελαστικότητα
  • Αυξάνει τη μέγιστη δύναμη και την αντοχή
  • Βελτιώνει την κινητικότητα
  • Επιδρά θετικά στον έλεγχο και τον νευροφυτικό συντονισμό
  • Αυξάνει την απόδοση στα αθλήματα

Επομένως, η ηλεκτροδιέγερση, εγγυάται εμφανή αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με λίγο κόπο και το πιο σημαντικό, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών! Τέλος, σημαντικός παράγοντας είναι και η μικρή διάρκεια των προπονήσεων, καθώς η εξοικονόμηση χρόνου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητά μας!

Σε πόσο καιρό θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα με τη μέθοδο της ηλεκτροδιέγερσης;

Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του προπονητή και έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή, θα έχετε τα πρώτα εμφανή αποτελέσματα σε 8-10 συνεδρίες.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η ηλεκτροδιέγερση, είναι ιδανική προπόνηση για όλα τα επίπεδα και για όλες τις ηλικίες. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η μέθοδος αυτή είναι απολύτως ασφαλής και δεν εγκυμονεί κρυφούς κινδύνους. Η ένταση των ηλεκτρικών παλμών είναι ανάλογη με αυτή της φυσικοθεραπείας, ενώ εκμηδενίζεται ο κίνδυνος τραυματισμών, καθώς δεν επιβαρύνουμε τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους συνδέσμους στο σώμα μας.

Τέλος, οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες αντενδείκνυται αυτή η μέθοδος προπόνησης, είναι σε ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες, σε ασθενείς με βηματοδότη, καθώς και σε άτομα τα οποία έχουν στο σώμα τους τεχνητά μέλη, λάμες ή βίδες.