Νερό: Ο σύμμαχός σου στην προπόνηση! | Yava Fitness Centers

Νερό: Ο σύμμαχός σου στην προπόνηση!

nero-o-symmachos-stin-proponisi-sou

Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζεις πως το νερό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία και το σώμα σου. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μερίδα του κόσμου, ειδικά ατόμων που ασχολούνται με τη γυμναστική, που τους είναι αρκετά δύσκολο να παραμείνουν ενυδατωμένοι.

Και γιατί είναι τόσο σημαντικό να πίνεις νερό; Η απάντηση είναι η εξής απλή: αν είσαι σε φάση αφυδάτωσης, τότε αυξάνεις την ταχύτητα εξάντλησης με συνέπεια τη μείωση της συνολικής σου προόδου και απόδοσης στην προπόνηση.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι πίνοντας ενεργειακά ποτά καταφέρνουν να αναπληρώσουν το νερό, χάρη στους ηλεκτρολύτες που περιέχουν και την υποτιθέμενη ικανότητά τους να δίνουν ένα σημαντικό boost κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Τελικά, όμως, τα χρειάζεσαι ή μπορείς να κάνεις την προπόνησή σου χωρίς αυτά, απαλλάσσοντας τον οργανισμό σου από την πρόσθετη ποσότητα ζάχαρης; Και για να σε βγάλουμε γρήγορα γρήγορα από αυτό το δίλημμα, σου αναφέρουμε τα εξής:

Το νερό και τα οφέλη του
  • Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
  • Διατηρεί τον όγκο του αίματος
  • Βοηθά στην πέψη αλλά και στην πεπτική υγεία
  • Βοηθά στη σωστή λειτουργία των νευρώνων και ειδικότερα στη μυϊκή λειτουργία.

Όσο μεγαλύτερη ποσότητα νερού χάνεις, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τόσο πιο μεγάλα θα είναι και τα συμπτώματα της αφυδάτωσης. Το σώμα σου θα αρχίσει να χάνει τον έλεγχο της θερμοκρασίας του, οι καρδιακοί ρυθμοί θα ανεβαίνουν και, αντίθετα, οι μυϊκές επιδόσεις θα μειώνονται και το ίδιο θα συμβαίνει με το συντονισμό των ματιών και χεριών καθώς και με τον όγκο του αίματος.

Δεν πιστεύουμε ότι θα ήθελες να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί πρόκειται για μία αρκετά δυσάρεστη κατάσταση…άρα προσπάθησε να πίνεις νερό και τώρα πάμε να λύσουμε σίγουρα την απορία που θα έχεις μετά από αυτά που διάβασες:

Πόσο νερό πρέπει να πίνεις

Ίσως έχεις ακούσει ότι πρέπει να πίνουμε γύρω στα 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι και μελέτες έχουν δείξει ότι, ανάλογα με το φύλο αλλά και το επίπεδο της προπόνησης, μπορεί να χρειαστείς και μεγαλύτερη ποσότητα.

Ιδανικά, προκειμένου να παραμείνεις υγιής, αν είσαι γυναίκα χρειάζεται να πίνεις περίπου 2,2 λίτρα νερό, δηλαδή γύρω στα 9 ποτήρια. Εάν είσαι άνδρας, τότε χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από 3 λίτρα νερό, δηλαδή γύρω στα 12 ποτήρια.

Τελειώνοντας, σου δίνουμε 4 tips για να είμαστε σίγουροι ότι θα πιείς αυτές τις ποσότητες νερού:

  • Να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι, που θα το γεμίζεις κάθε φορά που θα αδειάζει. Εάν έχει και μέτρηση που να δείχνει τη ποσότητα, τότε ακόμη καλύτερα.
  • Να έχεις πάντα μαζί σου ένα ποτήρι γεμάτο με νερό σε σημεία του σπιτιού όπου περνάς πολύ χρόνο, πχ υπνοδωμάτιο ή σαλόνι.
  • Φρόντισε να πίνεις ένα ποτήρι νερό με κάθε γεύμα καθώς και όταν ξυπνάς και πριν πας για ύπνο.
  • Τέλος, και το πιο απλό, όταν νιώσεις ότι διψάς τότε να πίνεις νερό. Μην αγνοείς αυτό που σου λέει το σώμα σου!

Τώρα που έμαθες πόσο σημαντικό είναι το νερό για το σώμα, την υγεία αλλά και την προπόνησή σου, πιες πρώτα ένα ποτήρι, μετά δες τι θα πρέπει να έχει η τσάντα σου για το γυμναστήριο (και ναι, το νερό είναι ένα από αυτά!), βρες το πιο κοντινό σου YAVA και έλα για προπόνηση!

Τόσο απλά είναι τα πράγματα! Οπότε, καλή προπόνηση και σε αφήνουμε για να πιούμε και εμείς λίγο νεράκι! Στην υγειά μας!

#Yava – It’s not fitness, it’s life!