Η άσκηση μέσω ομαδικών προγραμμάτων καταπολεμά το άγχος και τη μοναξιά | Yava Fitness Centers

Η άσκηση μέσω ομαδικών προγραμμάτων καταπολεμά το άγχος και τη μοναξιά

Η μοναξιά είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που προκύπτει όταν οι κοινωνικές ανάγκες κάποιου ατόμου δεν ικανοποιούνται από τις τρέχουσες κοινωνικές του σχέσεις. Μπορεί αυτό να είναι επιβλαβές τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική του υγεία και αποτελεί σημαντικό ζήτημα υγείας λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που έχει στη ζωή των ανθρώπων.

Για να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά και το άγχος, πολλοί άνθρωποι έχουν βρει παρηγοριά στην άσκηση και ιδιαίτερα στα ομαδικά προγράμματα προπόνησης. Σύμφωνα με την Ομάδα Έρευνας για την Υγεία και την Άσκηση (Τμήμα Κινησιολογίας και Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου του Β. Ιλλινόι) έχει τεκμηριωθεί καλά πόσο ευεργετική μπορεί να είναι η τακτική δραστηριότητα τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική μας υγεία και μία νέα μελέτη ενισχύει ξανά αυτό το γεγονός, ειδικά σε σχέση με το πρόσφατο lockdown και την απομόνωση που αναγκαστήκαμε να υποστούμε.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 26% και αυτός ο κίνδυνος είναι παρόμοιος με αυτόν που σχετίζεται με γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Σύμφωνα με μία έρευνα, το 48% των ανθρώπων εξακολουθούν να νιώθουν συχνά μόνοι από τότε που άρθηκαν οι περιορισμοί για την πανδημία. Μάλιστα, 9 στους 10 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο είπαν ότι μετά την πανδημία, η άσκηση βοήθησε στη μείωση αυτών των συναισθημάτων μοναξιάς, βελτίωσε την ψυχική και σωματική τους υγεία, αύξησε τα αισθήματα ηρεμίας, τους έκανε να νιώθουν περισσότερη ενέργεια και τους βοήθησε να συνδεθούν με κοινότητες και φίλους. Ειδικά η παρακολούθηση ομαδικών προγραμμάτων άσκησης έδειξε μία αύξηση του 30 τοις εκατό.

Στα γυμναστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης αυξηθεί η συμμετοχή των ανθρώπων σε προγράμματα συστηματικής άσκησης σε σύγκριση με πέρυσι, με την αεροβική στο νερό να αυξάνεται κατά 89%, τα ομαδικά προγράμματα κατά 88% και τη Zumba κατά 83%.

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness)
Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού