Ποδηλασία: Indoor cycling VS κανονικό ποδήλατο | Yava Fitness Centers

Ποδηλασία: Indoor cycling VS κανονικό ποδήλατο

Είτε έχετε πάρει μέρος σε ένα πρόγραμμα indoor cycling, είτε κάνετε προθέρμανση στα στατικά ποδήλατα του γυμναστηρίου σας, είναι σίγουρο πως έχετε αναρωτηθεί έστω και μια φορά, αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των ποδηλάτων του γυμναστηρίου με το κλασικό ποδήλατο δρόμου.

Μήπως είναι πιο αποδοτική η γυμναστική με το κλασικό ποδήλατο;  Η μήπως μια συνεδρία  indoor cycling θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από μια βόλτα με το ποδήλατο στο πάρκο; Με ποιο από τα δύο είδη θα κάψω περισσότερες θερμίδες;

Εάν σας αρέσει η ποδηλασία και η άσκηση, είναι σίγουρο πως αυτά τα ερωτήματα έχουν περάσει από το μυαλό σας. Εάν ψάχνετε μια αξιόπιστη απάντηση για να γυμναστείτε πιο αποδοτικά μέσω της ποδηλασίας, αυτό το άρθρο γράφτηκε για εσάς!

Σε αυτό το άρθρο, θα συγκρίνουμε την ποδηλασία στην ύπαιθρο με το indoor cycling, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου.

Ποιοι μύες γυμνάζονται στο κανονικό ποδήλατο και ποιοι στο στατικό;

Πρώτον, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η πλειοψηφία των ποδηλάτων indoor cycling, είναι διαφορετικά σχεδιασμένη από τα κανονικά ποδήλατα δρόμου ή βουνών (mountain). Τα περισσότερα από αυτά τα ποδήλατα έχουν έναν «δίσκο αντίστασης», ο οποίος είναι ένας τροχός που παρέχει αντίσταση καθώς κάνετε πεντάλ. Αυτός είναι και ο λόγος που τα πεντάλ σε αυτά τα ποδήλατα συνεχίζουν να περιστρέφονται, ακόμα και όταν σταματήσετε το πεντάλ.

Ως αποτέλεσμα αυτού του δίσκου αντίστασης, οι μύες στο πίσω μέρος του μηρού σας (δικέφαλος, ημιημενώδης και ημιτενοντώδης μυς) πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να επιβραδύνουν τα πεντάλ, καθώς αυτά περιστρέφονται.

Αντίθετα, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο με κανονικό ποδήλατο, η μόνη αντίσταση είναι αυτή του αέρα και η τριβή του οδοστρώματος. Για να κάνετε πεντάλ με αυτό το είδος αντίστασης, απαιτείται περισσότερη δουλειά από τους μύες στο μπροστινό μέρος του μηρού σας (τετρακέφαλος μυς).

Από πλευράς φυσικής κατάστασης:

Indoor cycling

Μια μελέτη του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Άσκηση (ACE)*, παρατήρησε ότι μια κλασική συνεδρία Indoor Cycling,  σας κρατά περίπου στο 75% με 95% του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού. Αυτό είναι πολύ καλό. Οι παράγοντες που ευθύνονται για αυτό το αποτέλεσμα,  είναι η ζέστη μιας αίθουσας spinning, η παροτρύνσεις από τον προπονητή, ο οποίος δίνει συνεχώς παραγγέλματα, αλλά και ο ανταγωνισμός με τα υπόλοιπα μέλη που συμμετέχουν στην συνεδρία.

Επομένως, είναι μια άσκηση που κράτα τον καρδιακό σας ρυθμό σε πολύ υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να σημειώσετε σημαντική βελτίωση στην καρδιαγγειακή σας υγεία. Ωστόσο, όπως μόλις μάθατε στην παραπάνω παράγραφο, τα ποδήλατα indoor, λόγω του δίσκου αντίστασης, εμπλέκουν περισσότερο τους οπίσθιους μηριαίους μύες, το οποίο σημαίνει περισσότερη βοήθεια από το ποδήλατο, άρα και κάψιμο λιγότερων θερμίδων.

Κανονικό ποδήλατο

Οι δεινοί και επαγγελματίες ποδηλάτες, μπορούν εύκολα να ανεβάσουν τον καρδιακό τους ρυθμό ακόμα και υψηλότερα από όσους συμμετέχουν  σε μια συνεδρία spinning. Αλλά οι περισσότεροι ερασιτέχνες ποδηλάτες, δυσκολεύονται να κάνουν τόσο γρήγορα πεντάλ, , καθώς τους καταβάλλει η προσπάθειά να ισορροπήσουν στο ποδήλατο, αποφεύγοντας παράλληλα τυχόν εμπόδια στη διαδρομή τους. Επίσης, τις περισσότερες φορές, δεν έχουν και κάποιον δίπλα τους, έτσι ώστε να τους δώσει τα κατάλληλα κίνητρα.

Όπως αναφέραμε όμως, το κλασικό ποδήλατο, εμπλέκει τους εμπρόσθιους μηριαίους μύες, και αποτελεί πιο απαιτητική άσκηση, καθώς δεν υπάρχει η «βοήθεια» του δίσκου αντίστασης, όπως στα στατικά ποδήλατα. Επομένως, εάν κάνετε συνεχώς πεντάλ, χωρίς να αφήνετε το ποδήλατο να ρολάρει, καίτε περισσότερες θερμίδες και γυμνάζεστε πιο έντονα από ότι αν κάνατε στατικό ποδήλατο.

Για τον μέσο άνθρωπο, κερδίζει η ποδηλασία σε εσωτερικούς χώρους. Για Τους δεινούς ποδηλάτες όμως, το κλασικό ποδήλατο έχει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα.

Ποιες είναι τα μειονεκτήματα στο κάθε είδος;

Indoor Cycling.

Επειδή κάνετε την άσκησή σας πάνω ένα στατικό ποδήλατο, το indoor cycling μπορεί να γίνει γρήγορα βαρετό. Επίσης, ένα ακόμα μειονέκτημα είναι ότι γυμνάζει τους ίδιους μυς, ξανά και ξανά. Το γεγονός ότι μπορείτε να χάσετε εύκολα το ενδιαφέρον σας , είναι ένα μειονέκτημα που έχει το στατικό ποδήλατο . H δυνατή μουσική που δίνει ρυθμό, η ομαδική ατμόσφαιρα και οι εναλλαγές των προγραμμάτων από τους εκπαιδευτές σε ένα μάθημα spinning όμως, υπόσχονται μια ευχάριστη, αποτελεσματική και καθόλου βαρετή προπόνηση!

Κανονικό ποδήλατο

Η ποδηλασία στην ύπαιθρο, είναι πιο ευχάριστη και γενικά αισθάνεστε ότι είναι πολύ πιο εύκολη από άποψη προσπάθειας, καθώς αλλάζετε συνεχώς παραστάσεις και ξεφεύγει το μυαλό σας. Εάν όμως κάνετε ποδήλατο μέσα στην πόλη, η ποδηλασία αποκτά μεγαλύτερη δυσκολία, καθώς απαιτεί μεγάλη προσοχή από μέρους σας και δεν είναι πλέον τόσο ευχάριστη λόγω της κίνησης στους δρόμους.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους είναι πιο βαρετή από την άσκηση σε κάποιο πάρκο ή εξοχή. Η ποδηλασία μέσα στην πόλη  όμως, εγκυμονεί κινδύνους και καλό θα ήταν να προτιμούσατε μια συνεδρία spinning, εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε ποδήλατο στην εξοχή ή στο πάρκο.

Ποιο είδος προσφέρει μεγαλύτερη ευκολία;

Indoor Cycling.

Ας το παραδεχτούμε ! Η άσκηση σε στατικό ποδήλατο είναι πολύ πιο βολική. Το πιο δύσκολο μέρος είναι να εμφανιστείτε στο γυμναστήριο. Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία, ούτε κάποιον εξοπλισμό.

Κανονικό ποδήλατο

Η ποδηλασία στη ύπαιθρο μπορεί να είναι αποδειχτεί πιο δύσκολη υπόθεση. Πρέπει να ντυθείτε κατάλληλα, να έχετε πάντα μαζί σας μια σαμπρέλα, (και να ξέρετε πώς να την αλλάξετε, να είστε προετοιμασμένοι για άσχημο καιρό, να αντιμετωπίσετε την κίνηση στους δρόμους και την απερισκεψία των οδηγών κ.ο.κ. Παρόλα αυτά όμως, μερικές φορές, μια βόλτα με το ποδήλατο που βρίσκεται στο σπίτι σας, απαιτεί λιγότερο κόπο και χρόνο από το να πάτε γυμναστήριο και να παρακολουθήσετε μια συνεδρία spinning.

Συνοψίζοντας

Είτε προτιμήσετε το indoor cycling, είτε το κανονικό ποδήλατο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχετε μια συναρπαστική και αποτελεσματική προπόνηση. Εάν δεν είστε δεινός ποδηλάτης, ή ζείτε σε περιοχή με αυξημένη κίνηση στους δρόμους, το indoor cycling είναι καταλληλότερη μέθοδος προπόνησης για εσάς. Εάν όμως σας αρέσει η περιπέτεια και θέλετε το κάτι παραπάνω από την προπόνησή σας, θα πρέπει να προτιμήσετε το κανονικό ποδήλατο!