Πως να επιλέξεις παπούτσια για τρέξιμο. Ο απόλυτος οδηγός! | Yava Fitness Centers

Πως να επιλέξεις παπούτσια για τρέξιμο. Ο απόλυτος οδηγός!

Το να επιλέξετε τα καταλληλότερα παπούτσια για τρέξιμο, μπορεί να είναι μια πολύ κουραστική διαδικασία για εσάς, εάν δεν ξέρετε τι ακριβώς ψάχνετε. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, από διαφορετικές εταιρίες, η κάθε μία με διαφορετική τεχνολογία.

Ποιο είναι άραγε το καλύτερο παπούτσι για τρέξιμο;

Δεν υπάρχει κάποιο παπούτσι για τρέξιμο, το οποίο να είναι ιδανικό για όλους. Με λίγη έρευνα ωστόσο, θα έχετε τη δυνατότητα να βρείτε τα ιδανικά παπούτσια running για εσάς. Τα καλύτερα running παπούτσια είναι αυτά που αισθάνεστε άνετα και ταιριάζουν καλύτερα στο πόδι σας!

Με τί κριτήρια λοιπόν επιλέγουμε παπούτσια για τρέξιμο;

1. Μαθαίνουμε πρώτα τις κατηγορίες running παπουτσιών

Οι βασικές κατηγορίες των παπουτσιών για τρέξιμο είναι οι ακόλουθες:

· Cushion: για δρομείς με κανονικό πρηνισμό

· Stability/Motion Control: για δρομείς με ελαφρύ έως και μέτριο υπερπρηνισμό ή με σοβαρό υπερπρηνισμό,

· Performance: χαμηλού βάρους, για γρήγορες προπονήσεις ή αγώνες για δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο

· Racing: πολύ χαμηλού βάρους, αποκλειστικά για αγώνες και αθλητές υψηλού επιπέδου

· Trail: Για όσους δρομείς τρέχουν σε μονοπάτια και σε ορεινό πεδίο.

2. Βρίσκουμε τον τύπο της καμάρας μας

Ο τύπος της καμάρας του ποδιού σας, αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής παπουτσιών για τρέξιμο. Για να βρείτε τον τύπο της καμάρας του ποδιού σας, δεν έχετε παρά να κάνετε το παρακάτω τεστ. Πατήστε σε μια κόλλα Α4 , αφού βρέξετε το πόδι σας σε μια λεκάνη με νερό και παρατηρήστε σε ποια εικόνα μοιάζει το αποτύπωμα.

Αν το αποτύπωμα του ποδιού σας μοιάζει με το αποτύπωμα της διπλανής εικόνας, έχετε χαμηλή καμάρα, δηλαδή το πόδι σας εφάπτεται σχεδόν ή εξ’ολοκλήρου με το έδαφος.

 

 

Αν μοιάζει με το αποτύπωμα της διπλανής εικόνας έχετε μεσαία καμάρα. Δηλαδή στο μεσαίο τμήμα ούτε είναι γεμάτο το αποτύπωμα σας αλλά ούτε λεπτό ή ανύπαρκτο όπως στην παρακάτω περίπτωση.

 

Αν μοιάζει με αυτό το αποτύπωμα ή και με το μεσαίο τμήμα του ποδιού να λείπει εντελώς από το αποτύπωμα που αφήσατε στο χαρτί έχετε ψηλή καμάρα.

 

3. Κατανοούμε την έννοια πρηνισμός

Ειδικά όταν πρόκειται για παπούτσια τρεξίματος, καλό θα ήταν, όταν επιλέξετε το επόμενο ζευγάρι παπουτσιών, να λάβετε σοβαρά υπόψη τον τύπο πρηνισμού σας.

Τι είναι ο πρηνισμός;

Ο πρηνισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο το πόδι στρέφεται προς το εσωτερικό όταν περπατάτε ή τρέχετε. Αποτελεί μέρος της φυσικής κίνησης και βοηθά το κάτω μέρος του ποδιού να αντιμετωπίσει τη δύναμη πρόσκρουσης. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο (υπερπρηνισμός) ή μικρότερο πρηνισμό (υποπρηνισμός) σε σχέση με άλλους.

Ο τύπος πρηνισμού σας είναι σημαντικός παράγοντας όταν επιλέγετε παπούτσια για τρέξιμο, καθώς με το σωστό τύπο παπουτσιού, μπορείτε να αποφύγετε ανεπιθύμητους τραυματισμούς και επιπλέον καταπόνηση στις αρθρώσεις σας.

 

Ο υποπρηνισμός, επίσης γνωστός και ως υπτιασμός (supination), παρατηρείται όταν το πόδι δεν στρέφεται πολύ. Η εξωτερική πλευρά της φτέρνας εφάπτεται στο έδαφος και παρατηρείται ελάχιστος κανονικός πρηνισμός, με αποτέλεσμα την αυξημένη μετάδοση της δύναμης πρόσκρουσης. Αυτή η πλευρική φόρτιση του ποδιού υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης, γεγονός που επηρεάζει την αποδοτικότητα του τρεξίματος. Όσοι εμφανίζουν υποπρηνισμό, προκαλούν αυξημένη φθορά στην εξωτερική πλευρά της φτέρνας των παπουτσιών, ενώ η εσωτερική μένει σχεδόν ανέπαφη.

Ο υποπρηνισμός συνδέεται με τραυματισμούς πρόσκρουσης, όπως κατάγματα κόπωσης, και θα πρέπει να επιλέξετε ένα ουδέτερο παπούτσι τρεξίματος, με ενισχυμένη προστασία από τους κραδασμούς, όπως στις περιπτώσεις του ουδέτερου πατήματος.

Ο υπερπρηνισμός παρατηρείται, όταν το πόδι στρέφεται προς το εσωτερικό σε υπερβολικό βαθμό. Στην περίπτωση αυτή, το βάρος μεταφέρεται στην εσωτερική πλευρά του ποδιού

και καθώς ο δρομέας κινείται προς τα εμπρός το βάρος πέφτει στο εσωτερικό άκρο και όχι στο ακροστήριγμα του πέλματος. Το πόδι αποσταθεροποιείται και στη συνέχεια επιχειρεί να επανακτήσει σταθερότητα αντισταθμίζοντας τη κίνηση προς το εσωτερικό. Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση επηρεάζει τη βιο-μηχανική αποτελεσματικότητα του ποδιού, ιδίως του γονάτου και του ισχίου. Τα παπούτσια ενός ανθρώπου που εμφανίζει υπερπρηνισμό εμφανίζουν επιπλέον φθορά στην εσωτερική πλευρά της φτέρνας και κάτω από το ακροστήριγμα του ποδιού, ιδίως στο μεγάλο δάχτυλο.

Αυτοί που εμφανίζουν υπερπρηνισμό, θα πρέπει να επιλέγουν παπούτσια με μέγιστη στήριξη (κατηγορία stability) σε συνδυασμό με σωστή αντικραδασμική προστασία.

4. Μαθαίνουμε πως η καμάρα και ο τύπος πρηνισμού επηρεάζει τον τρόπο που τρέχουμε

Κανονική καμάρα και κανονικός πρηνισμός

Αν ανήκετε στην μεσαία κατηγορία, τότε οποιοδήποτε μοντέλο της κατηγορίας Cushion, Performance ή και Racing, είναι κατάλληλο για εσάς και την τελική σας επιλογή θα πρέπει να καθορίσουν παράμετροι όπως:

· Το σωματικό σας βάρος

· Η μορφολογία του εδάφους που τρέχετε

· Οι αποστάσεις που διανύετε

· Τυχόν ευαισθησίες σε γόνατα ή μέση

· Η ταχύτητα που τρέχετε και η πιθανή αγωνιστική σας δράση

Χαμηλή καμάρα και υπερπρηνισμός

Αν έχετε τα χαρακτηριστικά της πλατυποδίας (κάτω μέρος του πίνακα), που συνοδεύεται, κατά κανόνα, από υπερπρηνισμό, τότε χρειάζεστε ένα μοντέλο της κατηγορίας Stability ή Motion Contol, αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο. Τα παπούτσια αυτά είναι ενισχυμένα στην πίσω και εσωτερική πλευρά τους, περιορίζοντας την υπερβολική κίνηση του πέλματος προς το εσωτερικό κατά την φάση της στήριξης, προστατεύοντας έτσι το δρομέα από τραυματισμούς.

Υψηλή ποδική καμάρα και υποπρηνισμός

Το σπανιότερο φαινόμενο του υπτιασμού (πάνω μέρος του πίνακα) συνοδεύεται, συνήθως, από γόνατα τύπου «Ο» και τα ανάλογα προβλήματά τους, καθώς ο δρομέας πατά περισσότερο το πόδι στην εξωτερική πλευρά της φτέρνας (Supinator). Στις περιπτώσεις αυτές καταλληλότερα είναι τα μοντέλα που διαθέτουν αρκετή ευλυγισία και αρκετή προστασία από τους κραδασμούς.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως:

Η μόδα δεν έχει σημασία. Μην δίνετε βάση στην εξωτερική εμφάνιση ή την ωραία διαφήμιση ενός νέου μοντέλου. Η σωστή επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες σας και όχι με την ελκυστική εικόνα του παπουτσιού.

Δώστε βάση στη σωστή εφαρμογή. Δώστε μεγάλη προσοχή στη σωστή επιλογή του μεγέθους των running παπουτσιών σας. Δοκιμάστε το συγκεκριμένο μοντέλο που επιλέξατε τις απογευματινές ώρες αν έχετε τη δυνατότητα, καθώς τότε τα πέλματά σας είναι λίγο πρησμένα από την κούραση της ημέρας. Αυτή είναι και η κατάλληλη ώρα για να επιλέξετε το μέγεθος των νέων σας παπουτσιών, καθώς και όταν τρέχετε τα πέλματα διογκώνονται.

Τα παπούτσια έχουν ημερομηνία λήξης. Μια φορά στους έξι μήνες ή κάθε 800-900 χιλιόμετρα, θα πρέπει να αλλάζετε τα running παπούτσια σας, έτσι ώστε να έχετε πάντα ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας.

Αυτά είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την επιλογή παπουτσιών για τρέξιμο. Τα παπούτσια παίζουν μεγάλο ρόλο στην προστασία από τους τραυματισμούς, αλλά δεν αρκούν για να είναι κάποιος καλός δρομέας. Η καλή φυσική κατάσταση και η ισορροπία ανάμεσα σε γυμναστήριο και διατροφή  παίζουν το μεγαλύτερο ρόλο στις επιδόσεις σας!