Ψάρια: οι βιοδραστικές ενώσεις και οι θεραπευτικές ουσίες που περιέχουν ενισχύουν την ανθρώπινη υγεία | Yava Fitness Centers

Ψάρια: οι βιοδραστικές ενώσεις και οι θεραπευτικές ουσίες που περιέχουν ενισχύουν την ανθρώπινη υγεία

Η παγκόσμια ευαισθητοποίηση του κοινού αυξάνεται σχετικά με τη διατροφή που βασίζεται στα ψάρια και με τα οφέλη της για την υγεία. Τη διατροφική αξία των ψαριών συμπληρώνουν τα βιοδραστικά και άλλα συστατικά τους που είναι ωφέλιμα για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

Υπάρχουν διάφορες έρευνες, οι οποίες αφορούν μόρια που προέρχονται από ψάρια και θαλασσινά, που αποκαλύπτουν τα πολλά υποσχόμενα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των θρεπτικών τους συστατικών και τα τοποθετούν στην κατηγορία των «τροφοφαρμάκων» (nutraceuticals).

Ωστόσο, οι προκλήσεις σχετικά με τα προβλήματα της υγείας και τη διαχείριση τους εν μέρει μέσω των τροφών εξακολουθούν να υπερισχύουν σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, φθάνοντας έως την υπέρταση και άλλα πολλά.

Έτσι, η περαιτέρω κατανόηση της επίδρασης των θρεπτικών συστατικών που προέρχονται από ψάρια ως λειτουργικές τροφές για τους ανθρώπους, παραμένει ένα θέμα ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι επικρατούν ποικίλες απόψεις για τα συστατικά τους και τη διατροφική τους αξία.

Σε αυτήν την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2022, παρέχονται σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις βιοδραστικές ενώσεις και τις θεραπευτικές ουσίες που λαμβάνουν οι άνθρωποι από την κατανάλωση ψαριών, ειδικά στο πλαίσιο της καταλληλότητάς τους ως λειτουργικά τρόφιμα για την ενίσχυση της ανθρώπινης υγείας.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στους ακόλουθους τομείς:

(α) Τα θρεπτικά και θεραπευτικά συστατικά των ψαριών,

(β) Τα συστατικά των θρεπτικών ουσιών με βάση τα ψάρια και η καταλληλότητά τους ως λειτουργικά τρόφιμα,

(γ) Οι αντιοξειδωτικές και βιοδραστικές ενώσεις που περιέχονται στα ψάρια και βοηθούν στην ανακούφιση προβλημάτων υγείας,

(δ) Οι κοινές ανθρώπινες παθήσεις που ανακουφίζονται από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα ψάρια και

(ε) Ο ρόλος των ψαριών στην ψυχική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η παγκόσμια κοινότητα των ιατρών και των διατροφολόγων ενθαρρύνει την αυξημένη κατανάλωση ψαριών, που προσφέρουν ποιοτικές πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλες ενώσεις που είναι εγγενείς στα ψάρια και οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιούνται σταθερά ως μέρος της καθημερινής υγιεινής διατροφής.

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness)
Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού