
28 Μαΐ
Τα φρούτα και τα λαχανικά παίρνουν το χρώμα τους από τα φυτοχημικά. Αυτά είναι φυσικές βιοδραστικές ενώσεις που εκτός από το ότι δίνουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά τις εντυπωσιακές τους αποχρώσεις, προάγουν επίσης την καλή υγεία.
Σύμφωνα με τη διατροφική πυραμίδα, θα πρέπει να τρώμε έως και εννέα μερίδες λαχανικών και φρούτων κάθε μέρα. Οι κλινικοί διαιτολόγοι συνιστούν να γεμίζουμε με λαχανικά τουλάχιστον τα τρία τέταρτα του πιάτου μας στο μεσημεριανό γεύμα και στο δείπνο. Και αντί για πλούσιες, ζαχαρούχες λιχουδιές μετά τα γεύματά μας ή για σνακ μεταξύ των γευμάτων, τρώμε ολόκληρα φρέσκα φρούτα για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για γλυκό.
Τι σημαίνουν τα χρώματα; Τι είδους λαχανικά και φρούτα τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με το πόσο συχνά τα τρώμε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα διαφορετικά χρώματα στα φρούτα και λαχανικά έχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία ενώ κάνουν τα γεύματά μας πιο ενδιαφέροντα και ευχάριστα.
- Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως οι ντομάτες, οι φράουλες και τα κόκκινα φασόλια, είναι γεμάτα με βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο και αντιοξειδωτικά.
- Τα κίτρινα/πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, ροδάκινα και ανανάς, είναι επίσης φορτωμένα με βιταμίνη C, βιταμίνη Α και κάλιο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την όραση.
- Τα μανιτάρια, οι μπανάνες, τα κρεμμύδια και άλλα λευκά φρούτα και λαχανικά κάνουν καλό στην καρδιά και βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης.
- Το πράσινο σημαίνει πολύ κάλιο και βιταμίνη Κ που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στη διαδικασία πήξης του αίματος, ενώ διατηρεί την υγεία της όρασης, των οστών και δοντιών. Τα σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.
- Μπλε/μωβ φρούτα και λαχανικά, όπως τα κράνμπερι, τα μωβ σταφύλια, οι σταφίδες και οι μελιτζάνες, ενισχύουν την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και τη λειτουργία της μνήμης και προάγουν την υγιή γήρανση.
ΠΗΓΗ: https://www.rush.edu/news/eat-colorful-diet
Δέσποινα Ιωαννίδου – Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης (Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού