Τα οφέλη της κολύμβησης: 4+1 λόγοι για μια βουτιά στην πισίνα! | Yava Fitness Centers

Τα οφέλη της κολύμβησης: 4+1 λόγοι για μια βουτιά στην πισίνα!

Τα οφέλη της άσκησης είναι γνωστά σε όλους μας. Όσο αναφορά το είδος της άσκησης που θα επιλέξετε, οι επιλογές είναι άπειρες. Η άσκηση δεν σημαίνει μόνο τρέξιμο, εξαντλητικές προπονήσεις με βάρη, pilates ή οποιοδήποτε άλλο ομαδικό πρόγραμμα θα βρείτε στις υπηρεσίες του γυμναστηρίου σας.

Υπάρχουν είδη ασκήσεων, τα οποία μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τη λέξη άσκηση, αλλά έχουν απίστευτα οφέλη στον οργανισμό σας. Η κολύμβηση , ανήκει σε αυτή τη κατηγορία ασκήσεων!

Το κολύμπι, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γυμνάσετε ολόκληρο το σώμα σας, καθώς και να βελτιώσετε το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Μια ώρα στην πισίνα, καίει σχεδόν όσες θερμίδες θα καίγατε με οποιαδήποτε άλλη αερόβια άσκηση, χωρίς όμως να επιβαρύνετε τα οστά και τις αρθρώσεις σας.

Η ελεύθερη κολύμβηση και το aqua aerobic συμπεριλαμβάνονται στα πιο δημοφιλή είδη άσκησης στο εξωτερικό. Γιατί όμως; Είτε βρίσκεστε σε πισίνα, είστε στη θάλασσα, υπάρχει μια μεγάλη λίστα με τα ευεργετικά οφέλη που έχει η κολύμβηση στον οργανισμό σας.

Οφέλη

 

1. Γυμνάζει ολόκληρο το κορμί σας

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κολύμβησης είναι ότι ενεργοποιεί πραγματικά ολόκληρο το σώμα σας, από την κορυφή ως τα νύχια!

Το κολύμπι:

  • αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό χωρίς να ταλαιπωρείτε το σώμα σας
  • τονίζει τους μυς σας
  • χτίζει δύναμη
  • βελτιώνει την αντοχή σας

Υπάρχουν διάφορα στυλ κολύμβησης, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε ποικιλία στην προπόνηση κολύμβησης σας, όπως:

  • Πρόσθιο
  • Ύπτιο
  • Πεταλούδα
  • Ελεύθερη κολύμβηση

Καθένα επικεντρώνεται σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες και το νερό παρέχει μια ήπια αντίσταση. Ανεξάρτητα από το τι στυλ προτιμάτε, χρησιμοποιείτε τις περισσότερες από τις ομάδες μυών σας, για να μετακινήσετε το σώμα σας μέσα από το νερό.

2. Βελτιώνει το καρδιαγγειακό σας σύστημα

Όταν λέμε πως το κολύμπι γυμνάζει όλους τους μυς στο σώμα σας, το εννοούμε. Υπάρχει πιο σημαντικός μυς από την καρδιά; Η κολύμβηση ενισχύει την καρδιά και τους πνεύμονες σε τόσο μεγάλο βαθμό, που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις κατά 50% σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες *.

Μερικές ακόμα μελέτες, έχουν δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης * και του σακχάρου στο αίμα *.

3. Είναι κατάλληλη άσκηση για την αντιμετώπιση διαφόρων τραυματισμών και παθήσεων

Η κολύμβηση μπορεί να είναι μια απόλυτα ασφαλής άσκηση για άτομα με:

  • αρθρίτιδα
  • σοβαρούς τραυματισμούς
  • αναπηρία
  • άλλα θέματα που δυσχεραίνουν τις ασκήσεις υψηλής ένστασης

Η κολύμβηση μπορεί ακόμη και να συμβάλει στη μείωση του πόνου ή ακόμα και στην αποκατάσταση τραυματισμών. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα, ανέφεραν σημαντική μείωση του πόνου και παρουσίασαν λιγότερους φυσικούς περιορισμούς μετά από μερικές προπονήσεις στη πισίνα.

4. Βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το stress

Υπάρχουν πολλές μελέτες *, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση στην πισίνα ή τη θάλασσα, ενισχύει τη διάθεση σας.

Επίσης, ορισμένοι ερευνητές * καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κολύμπι είναι ένας δυναμικός τρόπος για να απαλλαγείτε από το άγχος.

5. Αποτελεί ιδανική άσκηση για παιδιά

Η ενασχόληση με την κολύμβηση είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης για παιδιά κάθε ηλικίας, ακόμη και για τα νήπια, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και συμβάλλει στην αρμονική σωματική ανάπτυξη. Επιπλέον, τα παιδικά τμήματα κολύμβησης αποτελούν ιδανικό μέσο κοινωνικοποίησης. Εφόσον αυτές οι δραστηριότητες γίνονται σε οργανωμένες εγκαταστάσεις, όπου

εφαρμόζονται οι συνθήκες υγιεινής και καθαρισμού του νερού, η πίσινα είναι ασφαλής ακόμη και για τα μωρά.

Η πισίνα ενδείκνυται για όλα τα παιδιά και δεν υπάρχει κανένα απαγορευτικό κώλυμα. Η μόνη περίπτωση που το παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει το κολυμβητήριο είναι όταν υπάρχει κάποια δερματοπάθεια.

Πως να ξεκινήσετε την κολύμβηση:

Για να ξεκινήσετε την κολύμβηση, θα πρέπει πρώτα να βρείτε μια πισίνα κοντά σας. Υπάρχουν πολλά γυμναστήρια τα οποία διαθέτουν πισίνα στις εγκαταστάσεις τους και προσφέρουν συνεδρίες aqua aerobic, καθώς και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων μέσα στο νερό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε ποια από αυτές τις εγκαταστάσεις ταιριάζει καλύτερα στην καθημερινότητά σας, τα γούστα σας και τον προϋπολογισμό σας.

Μάθετε να κολυμπάτε σωστά

Ακόμα και αν δεν είστε αρχάριος στην κολύμβηση, τα μαθήματα κολύμβησης για ενήλικες, έχουν να σας δώσουν το κάτι παραπάνω. Η ικανότητα να επιπλέετε και να μπορείτε να κινηθείτε μέσα στην πισίνα, δεν είναι ο ορισμός της σωστής κολύμβησης. Στα μαθήματα, θα μάθετε διαφορετικά στυλ κολύμβησης, τεχνικές αναπνοής και άλλες χρήσιμες συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας.

Τι πρέπει να προσέξετε

Το κολύμπι είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν έχετε κάποιο τραυματισμό ή εάν πάσχετε από κάποια ασθένεια, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν βουτήξετε στην πισίνα. Γενικά, είναι καλή ιδέα να επικοινωνείτε με το γιατρό σας κάθε φορά που ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Τα άτομα με δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, για παράδειγμα, μπορεί να νιώσουν ενοχλήσεις από το χλώριο που περιέχει το νερό της πισίνας. Σε αυτή τη περίπτωση, ο γιατρός σας θα δώσει τη λύση!

Κολυμπήστε με ασφάλεια

Οι παρακάτω συμβουλές για την κολύμβηση, μπορούν να σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις μέσα στο νερό:

  • Εάν είναι δυνατόν, κολυμπήστε σε περιοχές που επιβλέπονται από ναυαγοσώστες ή κάποιον έμπειρο προπονητή.
  • Εάν δεν υπάρχει ναυαγοσώστης, φροντίστε να κολυμπάτε τουλάχιστον με παρέα. ·
  • Σκεφθείτε να κάνετε μαθήματα κολύμβησης  αν είστε νέοι στο άθλημα.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι, ακόμα κι αν δεν νιώθετε πως διψάτε.
  • Αποφύγετε αλκοόλ ή καφεΐνη πριν την προπόνηση.
  • Αποφύγετε την κολύμβηση με γεμάτο στομάχι.
  • Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη κοντά στο νερό.

Η κολύμβηση είναι ένας ιδανικός τρόπος να ξεκινήσετε την άθληση. Θεωρείται από τις καλύτερες μεθόδους προπόνησης, ειδικά εάν είστε αρχάριοι στην άσκηση, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα συνολικά, χωρίς τριβές και άσκοπη καταπόνηση μυών, αρθρώσεων και τενόντων.

Μόλις μάθετε τα βασικά, ξεκινήστε να ανεβάζετε το πήχη και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν θα ξεκολλάτε από την πισίνα, απολαμβάνοντας όλα αυτά τα οφέλη που έχει να σας προσφέρει η κολύμβηση.

Ακόμα το σκέφτεστε; Ξεκινήστε τώρα!