Έρευνα: Προσδιορίστηκαν τα βέλτιστα επίπεδα άσκησης | Yava Fitness Centers

Έρευνα: Προσδιορίστηκαν τα βέλτιστα επίπεδα άσκησης

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι η βέλτιστη ποσότητα άσκησης είναι μεταξύ 150 και 600 λεπτών την εβδομάδα, χωρίς να προκαλείται ζημιά από την ένταση.

Στους ενήλικες που ανέφεραν ότι συμμετείχαν στα συνιστώμενα ελάχιστα επίπεδα δραστηριότητας περισσότερο από τέσσερις φορές δεν βρέθηκαν επιβλαβείς επιδράσεις στο καρδιαγγειακό τους σύστημα, παρά το γεγονός ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει την ύπαρξη αυξημένου κινδύνου.

Οι ενήλικες που εκτελούν δύο έως τέσσερις φορές κάθε εβδομάδα τη συνιστώμενη ποσότητα μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αν και τα επίπεδα πάνω από αυτό δεν παρέχουν καμία πρόσθετη προστασία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.*

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες σε μια περίοδο 30 ετών, διαπιστώνοντας μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου της τάξης του 21-23 τοις εκατό για τα άτομα που ασκούσαν δύο έως τέσσερις φορές τη συνιστώμενη ποσότητα έντονης σωματικής δραστηριότητας (75-150 λεπτά/ εβδομάδα), και μείωση 26-31 τοις εκατό για όσους κάνουν μέτρια σωματική δραστηριότητα (150-300 λεπτά/εβδομάδα).

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη το 63 τοις εκατό ήταν γυναίκες, το 37 τοις εκατό άνδρες και είχαν μέση ηλικία 66 ετών κατά την διάρκεια μίας περιόδου παρακολούθησης 30 ετών.

Τα καλά νέα για την υπερεντατική σωματική άσκηση είναι ότι δεν βρέθηκαν επιβλαβείς επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία μεταξύ των ενηλίκων που ανέφεραν ότι συμμετείχαν στα συνιστώμενα ελάχιστα επίπεδα δραστηριότητας περισσότερο από τέσσερις φορές. Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που είχαν εντοπίσει στοιχεία ότι η μακροπρόθεσμη, υψηλής έντασης άσκηση αντοχής, όπως μαραθώνιος, τρίαθλο και αγώνες ποδηλασίας αποστάσεων, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων όπως ίνωση του μυοκαρδίου, κολπική μαρμαρυγή και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

«Αυτό το εύρημα μπορεί να μειώσει τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανή επιβλαβή επίδραση της ενασχόλησης με υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μελέτες», δήλωσε ο Dong Hoon Lee, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

*Long-term leisure-time physical activity intensity and all-cause and cause-specific mortality: a prospective cohort of US adults at  www.hcmmag.com/circulation

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness)
Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού