ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ - ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ | Yava Fitness Centers

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ – ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ

Η αερόβια άσκηση (ή καρδιαγγειακή άσκηση, όρος που έχει αποδοθεί λόγω των πολλών οφελών για την καρδιαγγειακή υγεία) αναφέρεται στην άσκηση που περιλαμβάνει ή βελτιώνει την κατανάλωση οξυγόνου από το σώμα. Αερόβιος σημαίνει «με οξυγόνο» και αναφέρεται στη χρήση οξυγόνου στις διαδικασίες μεταβολισμού και παραγωγής ενέργειας του σώματος.

Μεταξύ των αναγνωρισμένων οφελών της τακτικής αερόβιας άσκησης είναι:

ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ

 

  • Ο ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΜΥΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΕΙ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΗΡΕΜΙΑΣ.
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΡΥΘΡΩΝ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

 

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

Οι μύες που συμμετέχουν στην αναπνοή δυναμώνουν για να διευκολύνουν τη ροή αέρα εντός και εκτός των πνευμόνων.

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΜΥΪΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η αερόβια άσκηση διεγείρει την ανάπτυξη των μικρών αιμοφόρων αγγείων (τριχοειδών αγγείων) στους μύες. Αυτό βοηθά το σώμα να μεταφέρει ευκολότερα οξυγόνο στους μύες, μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία γενικά, να μειώσει την πίεση του αίματος και να απομακρύνει περιττά παράγωγα του μεταβολισμού, όπως το γαλακτικό οξύ από τους μύες.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Συνδυασμένη με μια υγιεινή διατροφή και κατάλληλη προπόνηση ενδυνάμωσης, η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

ΜΕΙΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Το επιπλέον βάρος συνεισφέρει σε καταστάσεις όπως η καρδιακή νόσος, η υπέρταση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και κάποιες μορφές καρκίνου. Καθώς μειώνεται το βάρος, μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των ασθενειών. Επιπλέον, η αερόβια άσκηση με μετακίνηση βάρους, όπως το περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για οστεοπόρωση και τις επιπλοκές της. Οι αερόβιες ασκήσεις με μικρή αντίσταση, όπως το κολύμπι, το ποδήλατο και οι ασκήσεις σε πισίνα, μπορούν να βοηθήσουν όσους έχουν αρθρίτιδα να παραμείνουν σε καλή φυσική κατάσταση, χωρίς να πιέζουν πολύ τις αρθρώσεις τους.

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

τα άτομα που ασκούνται τακτικά είναι λιγότερο ευάλωτοι σε μικρές ιογενείς λοιμώξεις όπως το κρύωμα και η γρίπη. Είναι πιθανό ότι η αερόβια άσκηση ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό και το προετοιμάζει να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις.

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η τακτική αερόβια άσκηση οδηγεί στην έκκριση ενδορφινών, που είναι τα φυσικά αναλγητικά του σώματος. Οι ενδορφίνες μειώνουν επίσης το στρες, την κατάθλιψη και το άγχος.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΝΤΟΧΗ

Η άσκηση μπορεί να μας κουράζει βραχυπρόθεσμα, δηλαδή κατά τη διάρκειά της και αμέσως μετά, αλλά μακροπρόθεσμα αυξάνει την αντοχή μας και μειώνει την κόπωση.

ΕΠΙΛΕΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ