Άσκηση σε χάπι; Οι επιστήμονες εντοπίζουν φάρμακο που μιμείται τα αποτελέσματα του αθλητισμού | Yava Fitness Centers

Άσκηση σε χάπι; Οι επιστήμονες εντοπίζουν φάρμακο που μιμείται τα αποτελέσματα του αθλητισμού

Τα οφέλη της άσκησης είναι παγκοσμίως αποδεκτά και υποστηρίζονται από ένα βουνό επιστημονικής έρευνας. Οι υγειονομικές αρχές μάς ενθαρρύνουν να κάνουμε μερικές ώρες αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα και πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την σωματική δραστηριότητα και χαίρονται να ξεφεύγουν από το γραφείο ή τον καναπέ τους. Οι άνθρωποι ασκούνται για να αισθάνονται καλά αυτή τη στιγμή καθώς και για να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα την υγεία τους και την κινητικότητα τους.

Τι σημαίνει λοιπόν ότι οι επιστήμονες βρήκαν ένα φάρμακο που προφανώς μιμείται τα αποτελέσματα της έντονης άσκησης; Σημαίνει ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη της άσκησης χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να ασκούμαστε;

ΟΧΙ ακριβώς. Ενώ το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε στη νέα μελέτη, η λοκαμιδαζόλη (LAMZ), μιμείται τη σωματική άσκηση αναζωογονώντας τους μυς και τα οστά, το αποτέλεσμα έχει παρατηρηθεί μόνο σε εργαστηριακά ποντίκια, μέχρι στιγμής. Ακόμα κι αν διαπιστωθεί ότι η λοκαμιδαζόλη είναι ασφαλής και αποτελεσματική στους ανθρώπους, τα οφέλη της άσκησης υπερβαίνουν κατά πολύ τις επιπτώσεις του φαρμάκου στους μυϊκούς ιστούς και τα οστικά. Η δε συμβολή της σωματικής άσκησης, στην ψυχική μας υγεία είναι ασύγκριτη.

Θεραπείες όπως η χρήση της λοκαμιδαζόλης είναι πολύ πιθανό να προσφέρονται σε άτομα για τα οποία η άσκηση δεν είναι πλέον ασφαλής ή πρακτική. Για τους υπόλοιπους από εμάς, η παλιά καλή φυσική δραστηριότητα παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε υγιή οστά, μυϊκό σύστημα και μυαλά.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς η λοκαμιδαζόλη μιμείται την άσκηση σε μοριακό επίπεδο και γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να παραλείψουμε τη σωματική δραστηριότητα, μεταβείτε στο ιστότοπο των MedicalNewsToday (25-09-2022).

Πηγή: Medical News Today – SUNDAY SUPPLEMENT: Exercise in a pill? Scientists identify drug that mimics the effects of sports

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness)
Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού