Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης: 6 λόγοι για να την βάλετε στη ζωή σας! | Yava Fitness Centers

Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης: 6 λόγοι για να την βάλετε στη ζωή σας!

Αερόβια άσκηση, ονομάζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα ανεβάζει τους καρδιακούς σας παλμούς, αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου και προκαλεί το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Για τον λόγο αυτό, είναι επίσης γνωστή και ως καρδιαγγειακή δραστηριότητα (cardio). Παραδείγματα αερόβιας άσκησης περιλαμβάνουν:

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αεροβικής άσκησης ή 75 λεπτά έντονου cardio κάθε εβδομάδα. Το γρήγορο περπάτημα ή η κολύμβηση στη πισίνα, είναι παραδείγματα μέτριας δραστηριότητας. Το τρέξιμο και η ποδηλασία είναι πιο έντονες δραστηριότητες.

Ποια είναι τα οφέλη της αερόβιας άσκησης και γιατί θεωρείται τόσο σημαντική; Γιατί όλοι την θεωρούν απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητάς μας; Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα οφέλη της αερόβιας άσκησης, καθώς και παραδείγματα προπόνησης cardiο, έτσι ώστε να κάνετε την αερόβια άσκηση μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας!

1. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή σας υγεία

Η αερόβια άσκηση συνιστάται από την American Heart Association * και από τους περισσότερους γιατρούς, σε άτομα που πάσχουν ή κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι η αερόβια ενισχύει την καρδιά σας και την βοηθά να αντλεί αποτελεσματικότερα αίμα σε όλο το σώμα.

Το cardio μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να διατηρήσει τις αρτηρίες σας καθαρές, αυξάνοντας την «καλή» χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL) και μειώνοντας τα επίπεδα κακής χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) στο αίμα.

Εάν έχετε σαν στόχο να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη, στοχεύστε σε 40 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας άσκησης, για 3 με 4 φορές την εβδομάδα.

2. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας ταυτόχρονα τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αερόβια άσκηση είχε πολύ σημαντικά οφέλη όσο αναφορά την αντιμετώπιση της πάθησης.

3. Μειώνει τα συμπτώματα άσθματος

Ένα ακόμα από τα πολλά οφέλη της αερόβιας άσκησης, είναι ότι μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με άσθμα να μειώσουν τόσο τη συχνότητα, όσο και τη ένταση των κρίσεων άσθματος. Ωστόσο, όσοι έχουν άσθμα, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε μορφή άσκησης , καθώς μπορεί να χρειαστούν αλλαγές στην φαρμακευτική τους αγωγή. Επίσης, δεν είναι όλοι οι τύποι αερόβιας άσκησης κατάλληλοι για την συγκεκριμένη πάθηση.

4. Μειώνει τους χρόνιους πόνους

Εάν έχετε χρόνιους πόνους στην πλάτη, η αερόβια άσκηση και ειδικότερα δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου, όπως η ελεύθερη κολύμβηση ή το aqua aerobic, μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε την λειτουργικότητα και την αντοχή των μυών σας. Η άσκηση, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, που μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο τους χρόνιους πόνους στην πλάτη.

5. Βοηθά στη ρύθμιση και την απώλεια βάρους

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι η ισορροπία ανάμεσα σε διατροφή και γυμναστήριο και ειδικότερα η αερόβια άσκηση, είναι το βασικό στοιχείο για την επίτευξη απώλειας βάρους.

Με ποιους τρόπους, όμως, μας βοηθάει η αερόβια άσκηση να χάσουμε κιλά;

  • Καίει θερμίδες
    Όσο περισσότερους μύες κινούμε, τόσες περισσότερες θερμίδες καίμε. Συνεπώς, όταν κάνουμε αερόβια άσκηση, και ειδικά ασκήσεις όπως η Zumba  και η κολύμβηση, γυμνάζουμε ολόκληρο το σώμα μας και δραστηριοποιούμε πολλές μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα.
  • Στοχεύει σε πολλούς μυς
    Οι αερόβιες ασκήσεις στοχεύουν συνήθως σε μεγάλες μυϊκές ομάδες, συνεπώς συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια βάρους. Το step, τo aqua aerobic και το jogging χαμηλής έντασης δραστηριοποιούν τους περισσότερους μυς ταυτόχρονα.
  • Καίει το λίπος
    Όταν ασκούμαστε για αρκετή ώρα, ο οργανισμός μας παράγει τριφωσφορική αδενοσίνη, η οποία προκαλεί έκλυση ενέργειας, και αποτελείται εν μέρει από λίπος. Το λίπος είναι λιγότερο περίπλοκο από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, συνεπώς η αερόβια άσκηση μας βοηθά να το κάψουμε πιο εύκολα.

Αποτελέσματα ανάλογα με την ένταση

Αν κάνουμε αερόβια άσκηση σε χαμηλή ένταση, όπως περπάτημα και κολύμβηση, τα οφέλη στην υγεία μας είναι πολύ μεγάλα. Δυναμώνουμε τους μυς του αναπνευστικού συστήματος, καίμε λίπος και βελτιώνουμε τον μεταβολισμό μας. Σε υψηλή ένταση, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία, καίμε ακόμα περισσότερο λίπος.

6. Ανακουφίζει από το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα ύπνου

Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης δεν είναι μόνο σωματικά. Η αερόβια άσκηση βελτιώνει και την ψυχική μας υγεία. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πραγματικά πολλά προβλήματα υγείας και διάθεσης. Μπορεί επίσης να μειώσει την ποιότητα του ύπνου. Όταν κάνετε αερόβια άσκηση, αναγκάζετε το σώμα σας να καταναλώσει υπερβολική ενέργεια και να εκκρίνει ενδορφίνες, η οποίες είναι ορμόνες που δημιουργούν ένα έντονο αίσθημα ευφορίας.

Συνοψίζοντας

Η αερόβια άσκηση έχει τρομερά οφέλη στον οργανισμό μας και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να κάνουν περίπου 30 λεπτά μέτριας καρδιαγγειακής δραστηριότητας, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα. Η ένταση, η διάρκεια, καθώς και ο τύπος της άσκησης μπορούν να διαφέρουν από μέρα σε μέρα, έτσι ώστε να μην είναι μονότονη η προπόνησή σας! Εάν είστε αρχάριοι στη γυμναστική, ξεκινήστε με μικρά και σταθερά βήματα. Μπορείτε πάντα να ανεβάζετε τον πήχη καθώς το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης βελτιώνεται. Θυμηθείτε: Οποιαδήποτε προπόνηση είναι καλύτερη από την ακινησία!