Άσκηση: πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα για τη διαχείριση της ψυχικής υγείας. | Yava Fitness Centers

Άσκηση: πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα για τη διαχείριση της ψυχικής υγείας.

Ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης που διαρκεί 12 εβδομάδες ή λιγότερο φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, ειδικά για όσους υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Το πρόγραμμα υψηλότερης έντασης με “εκρήξεις” σωματικής άσκησης με μικρή και μέση διάρκεια, αποδείχθηκε πιο ευεργετικό στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης σε σύγκριση με τα προγράμματα μεγαλύτερης διάρκειας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας(1) ζητούν από τους κρατικούς Οργανισμούς Υγείας να υιοθετήσουν την άσκηση ως βασική προσέγγιση για τη διαχείριση της κατάθλιψης, καθώς μια νέα μελέτη δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα είναι 1,5 φορές πιο αποτελεσματική από τη συμβουλευτική ιατρική ή τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε το 2023 στο British Journal of Sports Medicine(2), και είναι η πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση μέχρι σήμερα, η οποία περιλαμβάνει 97 κριτικές, 1.039 δοκιμές και 128.119 συμμετέχοντες. Δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά ευεργετική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του άγχους, της αγωνίας και της κατάθλιψης. Επίσης τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μετά τον τοκετό, αλλά και σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με HIV ή με κάποια νεφρική νόσο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως (970 εκατομμύρια άνθρωποι) βιώνει κάποια ψυχική διαταραχή. Η κακή ψυχική υγεία κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, κόστος που προβλέπεται να αυξηθεί στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Στην Αυστραλία, εκτιμάται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους (ηλικίας 16–85 ετών) έχει βιώσει κάποια ψυχική διαταραχή τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον Lars Hartenstein, τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας McKinsey έχουν δημοσιευτεί επίσης έρευνες που δείχνουν ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι τόσο επιβλαβείς για την υγεία ενός ατόμου όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα. «Περίπου το 33 τοις εκατό των ανθρώπων παγκοσμίως αισθάνονται μοναξιά. Και η μοναξιά δεν προκαλεί απλώς ψυχική δυσφορία και άγχος αλλά μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη σωματική σας υγεία. Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών διαπίστωσαν ότι η μοναξιά μεταξύ των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια συσχετίστηκε με περίπου τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου και 68 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας»(3) αναφέρει ο Lars Hartenstein.

Ο επικεφαλής ερευνητής της UniSA, Dr Ben Singh, υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα προκειμένου να γίνει καλύτερη διαχείριση των αυξανόμενων περιπτώσεων παθήσεων ψυχικής υγείας.

 «Η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, παρά τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως ως θεραπεία πρώτης επιλογής», λέει ο Dr Ben Singh. «Η ανασκόπηση αυτή μάς δείχνει ότι τα προγράμματα σωματικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους σε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτά, με ορισμένες ομάδες να παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερα σημάδια βελτίωσης. Βρήκαμε επίσης ότι όλα τα είδη σωματικής δραστηριότητας και άσκησης ήταν ωφέλιμα, συμπεριλαμβανομένης της αερόβιας άσκησης όπως το περπάτημα, της προπόνησης με αντίσταση και με Pilates».

Η ερευνήτρια Carol Maher της UniSA, αναφέρει ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί τα αποτελέσματα όλων των τύπων σωματικής δραστηριότητας πάνω στην κατάθλιψη, το άγχος και την ψυχολογική δυσφορία σε όλες τις ομάδες ενηλίκων. Η εξέταση αυτών των μελετών στο σύνολό τους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τους κλινικούς γιατρούς προκειμένου να κατανοήσουν εύκολα το σύνολο των στοιχείων που υποστηρίζουν τη σωματική δραστηριότητα στη διαχείριση των διαταραχών της ψυχικής υγείας. «Ελπίζουμε ότι αυτή η ανασκόπηση θα υπογραμμίσει την ανάγκη για σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων δομημένων προγραμμάτων άσκησης, όπως η τακτική προπόνηση, ως βασική προσέγγιση για τη διαχείριση της κατάθλιψης και του άγχους».

ΠΗΓΕΣ:

(1)      https://neurosciencenews.com/exercise-mental-health-22566/ 26 Feb. 2023

(2)      Effectiveness of physical activity interventions for improving depression, anxiety and distress: an overview of systematic reviews” by Ben Singh et al. British Journal of Sports Medicine

(3)      https://www.mckinsey.com/featured-insights/themes/loneliness-is-bad-for-your-health-heres-what-to-do-about-it?cid=other-eml-alt-mip-mck&hlkid=8cb98de3d44b4fad9640f9cc2b87f81c&hctky=13011235&hdpid=360cc467-196f-4cc7-8c90-89a6a6e65356

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού