Μασάζ: Όταν η ευεξία μας είναι σε καλά χέρια! | Yava Fitness Centers

Μασάζ: Όταν η ευεξία μας είναι σε καλά χέρια!

Το μασάζ ή χειρομάλαξη ορίζεται γενικά ως ο μηχανικός χειρισμός των μαλακών ιστών χρησιμοποιώντας ρυθμικά εφαρμοζόμενες κινήσεις και πιέσεις με σκοπό την ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας. Το μασάζ είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται συχνά στον αθλητισμό και την σωματική άσκηση γενικότερα για αποκατάσταση και αύξηση της απόδοσης. Εκτός από το μασάζ με τα χέρια, πολλές άλλες μορφές μασάζ εφαρμόζονται στον αθλητισμό όπως το vibro-massage (μέσω δονήσεων), το hydro-massage (στο νερό), το acupressure massage (σιάτσου) και το μασάζ με foam roller (κύλινδροι αφρού) που είναι το όργανο με την πιο διαδεδομένη χρήση στη βιομηχανία του αθλητισμού και της φυσικής κατάστασης σήμερα. Η βιβλιογραφία αναφέρει συχνά ότι η θεραπεία μασάζ επηρεάζει θετικά τους φυσιολογικούς, νευρολογικούς, ψυχολογικούς και εμβιομηχανικούς μηχανισμούς του σώματος μας.

Μασάζ και αθλητισμός – Το αθλητικό μασάζ εφαρμόζεται εκτενώς ως θεραπεία σε αθλητικούς αγώνες. Για παράδειγμα, οι ερευνητές Galloway, Watt και Ernst παρατήρησαν ότι σχετικά με τους αθλητές στη Μεγάλη Βρετανία μέσα σε χρονικό διάστημα 11 ετών οι θεραπείες μασάζ είχαν 45% περισσότερη συμμετοχή από όλες τις άλλες ιατρικές θεραπείες σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

Οι έρευνες και οι μελέτες αναφέρουν – Στο επιστημονικό άρθρο “The Effects of Massage Therapy on Sport and Exercise Performance: A Systematic Review” της ειδικής διαδικτυακής έκδοσης Connecting Health and Performance with Sports Sciences[1] που αναρτήθηκε τον Μάιο του 2023 αναφέρθηκε ότι μία έρευνα συμπεριέλαβε 114 μελέτες με τη συμμετοχή συνολικά 2.731 ανδρών και γυναικών, με μέση ηλικία 26,6 έτη, από τους οποίους κάποιοι αθλούνταν για ψυχαγωγία, άλλοι ήταν αγωνιστικοί αθλητές, και άλλοι ήταν άτομα που δεν γυμνάζονταν (ομάδα ελέγχου).

Τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι το μασάζ, γενικά, δεν επηρεάζει τις κινητικές ικανότητες, παρά μόνο την ευλυγισία. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η θετική μυϊκή δύναμη παρουσίασε  μεταβολές 48 ώρες μετά την εφαρμογή του μασάζ. Σχετικά με τις νευροφυσιολογικές παραμέτρους, το μασάζ δεν άλλαξε την ποσότητα του γαλακτικού στο αίμα, τη ροή αίματος στους μυς, τη θερμοκρασία των μυών ή την ενεργοποίηση τους. Ωστόσο, πολλές μελέτες υποδεικνύουν μείωση του πόνου και καθυστέρηση στην εμφάνιση μυϊκού πόνου, που πιθανώς σχετίζονται με τη μείωση του επιπέδου του ενζύμου κινάσης κρεατίνης και με ψυχολογικούς μηχανισμούς. Επιπλέον, η θεραπεία μασάζ οδήγησε σε μείωση της κατάθλιψης, του στρες, του άγχους και της κόπωσης και σε αύξηση της διάθεσης, της χαλάρωσης και της ανάκαμψης.

Μασάζ και καρκίνος – Οι μη φαρμακολογικές θεραπείες στη διαχείριση του πόνου που προκαλεί ο καρκίνος περιλαμβάνουν σωματικές θεραπείες (θεραπεία μασάζ, αρωματοθεραπεία, διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων και βελονισμό) και θεραπείες γνωστικής συμπεριφοράς (χαλάρωση, απόσπαση της προσοχής και ασκήσεις απεικόνισης). Μεταξύ αυτών, η θεραπεία μασάζ μπορεί να προωθήσει τη χαλάρωση, να ανακουφίσει από την ένταση και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος εφαρμόζοντας σωματική δύναμη σε μυς, τένοντες και συνδετικούς ιστούς σε συγκεκριμένα σημεία, ανακουφίζοντας έτσι τους ασθενείς από τον πόνο. Έχει τα πλεονεκτήματα της εύκολης λειτουργίας και της υψηλής ασφάλειας.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές – Η θεραπεία μασάζ είναι μια επιστημονική και συστηματική επέμβαση πάνω στους μαλακούς ιστούς, η οποία αυξάνει τη λεμφική παροχέτευση, προάγει την κυκλοφορία και βελτιώνει το μεταβολισμό των μυών. Αυξάνοντας την δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και μειώνοντας αυτήν του συμπαθητικού, η θεραπεία μασάζ μπορεί να ανακουφίσει τους ασθενείς από τον πόνο.

Στη μελέτη και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Medicine[2] τον Ιούλιο του 2023 συμπεριλήφθηκαν συνολικά 2.550 εγγραφές (από βάσεις δεδομένων και από άλλες πηγές). Αυτή η μετα-ανάλυση που περιείχε 13 δοκιμές έδειξε ότι η θεραπεία μασάζ είχε σημαντική επίδραση στην ανακούφιση του καρκινικού πόνου εξαιτίας αιματολογικών κακοηθειών, καρκίνου του μαστού και του πεπτικού συστήματος, καλύπτοντας μια ποικιλία τύπων καρκίνου σε ασθενείς, κάτι που συνάδει με τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεραπεία μασάζ θα μπορούσε να ανακουφίσει σημαντικά τον πόνο στην περιεγχειρητική περίοδο.

Το μασάζ έχει επίσης σημαντικές επιδράσεις κατά τη χημειοθεραπεία (όπου συνιστάται η ρεφλεξολογία ποδιών και το σιάτσου) και θα πρέπει να θεωρείται ως συμπληρωματική εναλλακτική θεραπεία για την επίτευξη καλύτερων αναλγητικών αποτελεσμάτων. Η διάρκεια του μασάζ από 10 έως 30 λεπτά έχει το καλύτερο αποτέλεσμα και η επίδραση ενός προγράμματος μασάζ διάρκειας μεγαλύτερης της μίας εβδομάδας στην ανακούφιση του καρκινικού πόνου είναι καλύτερη από αυτή με μικρότερη διάρκεια.

Μασάζ και οσφυαλγία – Μία πειραματική μελέτη και κλινική δοκιμή που δημοσίευσε το Medicine [3] τον Απρίλιο του 2023, στόχευε στη σύγκριση των επιδράσεων τόσο του μασάζ στους συνδετικούς ιστούς όσο και του κλασικού μασάζ σε ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία και στον προσδιορισμό της πιο αποτελεσματικής μεθόδου χειροθεραπείας. Συμμετείχαν εβδομήντα άτομα με χρόνια οσφυαλγία που ακολούθησαν ένα πρωτόκολλο θεραπείας 4 εβδομάδων που περιλάμβανε μασάζ στους συνδετικούς ιστούς καθώς και κλασικό μασάζ για 20 συνεδρίες. Η ένταση του πόνου μειώθηκε, με το κλασικό μασάζ να είναι πιο αποτελεσματικό από το μασάζ στους συνδετικούς ιστούς στο τέλος της 2ης εβδομάδας. Η κινητικότητα, η ποιότητα ζωής και η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκαν. Το κλασικό μασάζ είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά στη διαχείριση του πόνου και είναι εξίσου αποτελεσματική με το μασάζ στους συνδετικούς ιστούς.

Η άμεση εφαρμογή του μασάζ απλά και μόνο για να έχουν αυξημένες επιδόσεις οι αθλητές αγώνων ή όσοι γυμνάζονται φαίνεται αμφισβητήσιμη. Ωστόσο, ως σημαντικό εργαλείο συνδέεται έμμεσα με την απόδοση όταν ένας αθλητής πρέπει να παραμείνει συγκεντρωμένος και χαλαρός κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης και να αναρρώσει μετά από αυτά. Αν και ορισμένες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μασάζ είναι μια μη επεμβατική παρέμβαση που εφαρμόζεται μόνο στην επιφάνεια του σώματος και έχει μικρή πιθανότητα να προκαλέσει επιπλοκές όπως μόλυνση ή αιμορραγία, τα αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλεια της θεραπείας μασάζ θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Στο μέλλον, απαιτούνται μελέτες ακόμη υψηλότερης ποιότητας με μεγαλύτερα μεγέθη δειγμάτων για την επαλήθευση των ευρημάτων των μετα-αναλύσεων και για μελλοντική έρευνα σχετικά με τον βαθμό διαχείρισης του πόνου.

Ανακάλυψε την υπηρεσία του Massage στο Yava Ν. Ψυχικού. Μπορείς να απευθυνθείς στην υποδοχή του γυμναστηρίου για περισσότερες πληροφορίες, & να δεις εδώ τις τρέχουσες προσφορές!

ΠΗΓΕΣ

·       https://www.mdpi.com/2075-4663/11/6/110 –  The Effects of Massage Therapy on Sport and Exercise Performance: A Systematic Review

·       [2] https://journals.lww.com/md-journal/Fulltext/2023/07070/Massage_therapy_can_effectively_relieve_cancer.33.aspx

·       [3[ https://journals.lww.com/md-journal/Fulltext/2023/04140/A_comparison_of_the_effects_of_connective_tissue.48.aspx A comparison of the effects of connective tissue massage and classical massage on chronic mechanical low back pain

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού