#menoumespiti - Διατροφικές Συμβουλές για προστασία του οργανισμού έναντι των ιώσεων | Yava Fitness Centers

#menoumespiti – Διατροφικές Συμβουλές για προστασία του οργανισμού έναντι των ιώσεων

Η θωράκιση της υγείας του οργανισμού είναι το βασικότερο μέλημα όλων μας, ώστε να προστατευτούμε και να προλάβουμε οποιαδήποτε ιογενή κατάσταση. Δυστυχώς στις μέρες μας η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει ραγδαία την καθημερινότητα μας. Η διατροφική κάλυψη του οργανισμού με όλα τα θρεπτικά συστατικά και η ευεργετική άσκηση είναι βασικές προϋποθέσεις για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο καταπολεμά τα μικρόβια και τους ιούς με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Είναι γνωστό πως οι θρεπτικές τροφές αποτελούν σύμμαχο κατά των ιώσεων. Όπως είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια η βιταμίνη C αποτελεί τη βασικότερη υδατοδιαλυτή βιταμίνη η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Νεότερα δεδομένα όμως δείχνουν και τη δυνητική συμβολή της βιταμίνης D στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και κυρίως στην αλληλεπίδραση της με κύτταρα  που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων του αναπνευστικού συστήματος (πχ βρογχίτιδα). Δεδομένου ότι κ κορωνοϊός προσβάλλει τη αναπνευστική οδό, η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι, ένας οργανισμός που έχει επαρκή αποθέματα βιταμίνης D, έχει περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει σοβαρή έλλειψη. Ο λόγος που το καλοκαίρι παρατηρείτε μείωση των ιώσεων δεν είναι μόνο η άνοδος της θερμοκρασίας αλλά και η κάλυψης των αναγκών της βιταμίνης D, καθώς η βιταμίνη αυτή βιοσυντίθεται στο δέρμα μας από τον ήλιο. Ταυτόχρονα βέβαια ο οργανισμός πρέπει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, προσλαμβάνοντας θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, η C, η Ε, η D, ο ψευδάργυρος αλλά και το σελήνιο.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες εξαιρετικά ωφέλιμες διατροφικές συμβουλές οι οποίες θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ακόμα και όταν μένουμε σπίτι…

  • Ακολουθούμε ένα ισορροπημένο μεσογειακό σχήμα διατροφής [πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά κλπ), δημητριακά, ανάλατους ξηρούς καρπούς, όσπρια]
  • Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C [εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρεϊπ φρουτ), φράουλες, ακτινίδια, μπρόκολο, κουνουπίδι, κόκκινες πιπεριές]. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων καταπολεμώντας τις λοιμώξεις.
  • Καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν βιταμίνη D [μεγάλα ψάρια (τόνος, σολωμός), γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, σαρδέλες, αμύγδαλα, μουρουνέλαιο κ.α.]. Η βιταμίνη D λειτουργεί ως προστάτης έναντι των ιώσεων, των λοιμώξεων του αναπνευστικού, της οστεοπόρωσης, των αυτοάνοσων νοσημάτων, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και του προστάτη στους άνδρες.
  • Σημαντική είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (προσώπου και χεριών) 10-15 λεπτά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες της ημέρας, για την επαρκή σύνθεση των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη D.
  • Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά. Μείζονος σημασίας είναι η συμβολή του γιαουρτιού και του κεφίρ.
  • Ενισχύουμε έξτρα το ανοσοποιητικό με τροφές όπως τζίντζερ, κουρκουμάς, παπάγια, ηλιόσποροι, οστρακοειδή, πουλερικά.
  • Ενυδατωνόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα (δεν πρέπει να μένει ξερός ο λαιμός).
  • Πίνουμε ζεστά αφεψήματα (τσάι του βουνού, χαμομήλι, λουίζα κλπ)
  • Δεν ακολουθούμε αυστηρές και μονοφαγικές δίαιτες για γρήγορη απώλεια σωματικού βάρους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε έντονο καταβολισμό στον οργανισμό, με συνέπεια να είναι εκτεθειμένος στις ιώσεις και λοιμώξεις.
  • Προσέχουμε να μην επιδιώκουμε ένα πολύ χαμηλό βάρος σώματος. Το πολύ χαμηλό βάρος σώματος μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση νόσου.
  • Προσέχουμε να μην τρώμε πολλά γλυκά και ανθυγιεινά γεύματα γιατί θα οδηγηθούμε σε αύξηση του λιπώδους ιστού με συνέπεια τη ευαισθησία του οργανισμού στη δημιουργία φλεγμονωδών καταστάσεων.
  • Μειώνουμε την καθιστική ζωή και αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα (καθαρισμός σπιτιού, ασκήσεις με το βάρος του σώματος).

Όπως είναι γνωστό… η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Συνδυάστε μια ισορροπημένη διατροφή με άσκηση, σωστό ύπνο και καλή ψυχολογία και θωρακίστε τον οργανισμό σας έναντι των ιώσεων και λοιμώξεων.

 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc,

Καλογεροπούλου Κατερίνα

MSc, Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών

-Ιατρική σχολή Αθηνών- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

MSc, Εφαρμοσμένη Διατροφή – Διαιτολογία (κλινική Διαιτολογία)

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών