Η νανοτεχνολογία στοχεύει και συρρικνώνει τα βλαβερά λιποκύτταρα | Yava Fitness Centers

Η νανοτεχνολογία στοχεύει και συρρικνώνει τα βλαβερά λιποκύτταρα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia (School of Engineering and Applied Science) εφευρίσκουν μία νέα μέθοδο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας χρησιμοποιώντας νανοϋλικά που μπορούν να στοχεύσουν συγκεκριμένες περιοχές λίπους και να εμποδίσουν τα λιποκύτταρα να αποθηκεύουν το λίπος που βλάπτει την υγεία.

Η παχυσαρκία, μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση, διαβήτη, χρόνιες φλεγμονές και καρδιαγγειακές παθήσεις συσχετίζεται επίσης και με τον καρκίνο και πρόσφατα δεδομένα από διάφορες μελέτες έχουν επίσης αποκαλύψει ότι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο παγκοσμίως.

Η ανάπτυξη των λιποκυττάρων, όχι μόνο ενεργοποιεί τα ειδικά γονίδια των λιποκυττάρων, αλλά επίσης τα διεγείρει ώστε να αποθηκεύουν περισσότερα λιπίδια (λιποκύτταρα και λιπώδη ιστό). Στην πραγματικότητα, η αποθήκευση λιπιδίων είναι η καθοριστική λειτουργία ενός λιποκυττάρου. Αλλά η αποθήκευση υπερβολικού αριθμού λιπιδίων μπορεί να κάνει τα λιποκύτταρα ανθυγιεινά και να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Μια σημαντική πρόκληση στη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι ότι ο λιπώδης ιστός, ο οποίος δεν είναι συμπαγής στο σώμα αλλά συσσωρεύεται κομμάτι-κομμάτι σε «αποθήκες», ήταν δύσκολο να εντοπιστεί επακριβώς και να στοχοποιηθεί.

Υπάρχουν δύο κύρια είδη λίπους:

α) το σπλαχνικό λίπος (οι εσωτερικοί ιστοί που περιβάλλουν το στομάχι, το ήπαρ και τα έντερα) που δημιουργεί τη μεγάλη κοιλιά και

β) το υποδόριο λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και μπορεί να δημιουργήσει λίπος στο πηγούνι, στα χέρια και αλλού.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει τρόπος ειδικής θεραπείας για την απομάκρυνση του σπλαχνικού λιπώδους ιστού. Και οι τρέχουσες θεραπείες για το υποδόριο λίπος όπως η λιποαναρρόφηση είναι επεμβατικές και καταστροφικές.

Η ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Columbia, με επικεφαλής τον Li Qiang, αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας και τον Samuel Y. Sheng καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής και Βιολογίας, εφευρίσκουν μια νέα μέθοδο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας χρησιμοποιώντας κατιονικά νανοϋλικά που μπορούν να στοχεύσουν συγκεκριμένες περιοχές λίπους και να εμποδίσουν την ανθυγιεινή αποθήκευση των διογκωμένων λιποκυττάρων, δηλαδή κατάφεραν να “κλείσουν” το πρόγραμμα αποθήκευσης λιπιδίων στα λιποκύτταρα.

Αυτή η νέα μέθοδος που ανέπτυξαν και που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2022, στους διαδικτυακούς τόπους Nature Nanotechnology και Biomaterials ξεφεύγει από τις φαρμακολογικές ή χειρουργικές προσεγγίσεις. Με τη νέα αυτή στρατηγική τα λιποκύτταρα μπορούν ακόμα να είναι λιποκύτταρα, αλλά δεν μπορούν να διογκωθούν. Αυτά τα νανοϋλικά αναδιαμορφώνουν το λίπος αντί να το καταστρέφουν, όπως κάνει η λιποαναρρόφηση.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ανακαλύπτουμε το μυστικό για τη στόχευση του λιπώδους ιστού», είπε ο καθηγητής Qiang. «Τώρα μπορούμε να συρρικνώσουμε το λίπος με έναν συγκεκριμένο τρόπο – οπουδήποτε θέλουμε – αλλά και με ασφαλή τρόπο χωρίς να καταστρέψουμε τα λιποκύτταρα. Αυτό είναι μια σημαντική πρόοδος στη θεραπεία της παχυσαρκίας

ΠΗΓΕΣ:

–           https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221201123109.htm – Columbia University School of Engineering and Applied Science
–           https://www.sciencetimes.com/articles/41164/20221201/nanotechnology-against-obesity-new-cationic-nanomaterials-target-remodel-enlarged-fat.htm

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού