Η πρώτη μέρα στο γυμναστήριο. Tips and Hints | Yava Fitness Centers

Η πρώτη μέρα στο γυμναστήριο. Tips and Hints

Συγχαρητήρια!!! Η πρώτη σας μέρα στο γυμναστήριο είναι γεγονός! Καταφέρατε να συγκεντρώσετε όλο σας το θάρρος και την αποφασιστικότητα σας, φορέσατε τα αθλητικά σας και είσαστε έτοιμοι να διαβείτε την πόρτα του γυμναστηρίου.

Μπορεί το πιο δύσκολο μέρος να είναι παρελθόν, όμως θα έχετε και άλλα ερωτήματα να απαντήσετε τώρα: Είναι σωστά τα ρούχα που φοράτε; Τι προπόνηση πρέπει να κάνετε την πρώτη σας μέρα στο γυμναστήριο; Πώς λειτουργούν τα μηχανήματα; Πως το κάνουν οι άλλοι να φαίνεται τόσο εύκολο;

Μην αγχώνεστε! Είναι ακριβώς σαν και εσάς, εργαζόμενοι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο για άσκηση! Μην ξεχνάτε πως όλοι υπήρξαν αρχάριοι κάποια στιγμή στη ζωή τους!

Οι περισσότεροι αρχάριοι στην άσκηση, έχουν μεγάλο άγχος στην πρώτη τους μέρα στο γυμναστήριο, Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αμήχανοι την πρώτη μέρα, αλλά να θυμάστε τα παρακάτω: όλοι από κάπου ξεκινάμε και κανένας δεν πρόκειται να προσέξει κάθε σας κίνηση.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές, σχετικά με το πως να κινηθείτε, αλλά και το τι θα χρειαστείτε στην πρώτη σας μέρα στο γυμναστήριο, έτσι ώστε να έχετε μια πολύ όμορφη εμπειρία!

Πριν από το γυμναστήριο

Για να γλιτώσετε τις αμηχανίες της πρώτης φοράς στο γυμναστήριο, είναι πολύ σημαντικό να προσαρμοστείτε εύκολα! Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

Το ντύσιμο παίζει ρόλο

Κρατήστε το ντύσιμο σας απλό και άνετο (όσο χρειάζεται για να αθλείστε με ασφάλεια). Τα ακατάλληλα για προπόνηση ρούχα, ή τα εξαιρετικά φαρδιά ρούχα μπορεί να «πιαστούν» σε μηχανήματα και να προκαλέσουν τραυματισμούς, εκτός από τα επικριτικά βλέμματα.

Δεν χρειάζεται να νοιάζεστε για το τι θα φορέσετε στο γυμναστήριο, όσο αυτό σας επιτρέπει να ασκείστε με άνεση, αλλά μια μελέτη στο Journal of Experimental Social Psychology*, δηλώνει, ότι τα ρούχα που φοράτε μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα αυτοεκτίμησης και  εμπιστοσύνης στον εαυτό σας.

Εάν αισθάνεστε καλά με την εμφάνισή σας, είστε πιο συγκεντρωμένοι και πιο αποδοτικοί αναφορικά με τους στόχους σας.

Κάντε ένα πλάνο για την προπόνησή σας

Σκεφτείτε το λόγο που σας οδηγεί προς το γυμναστήριο. Ίσως είναι η επιθυμία να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα. Αν ναι, ίσως θέλετε να επικεντρωθείτε στην προπόνηση με βάρη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε το σύγχυση από τις αναρίθμητες επιλογές στην πρώτη σας μέρα στο γυμναστήριο.

Καλό θα ήταν να αναλογιστείτε τους στόχους σας και σε συνεργασία με έναν εξειδικευμένο προπονητή, να δημιουργήσετε ένα πλάνο προπόνησης, το οποίο ταιριάζει με τις ανάγκες σας. Έτσι θα ξέρετε πάντα τι να κάνετε μόλις πατάτε το πόδι σας στο γυμναστήριο.

Τι θα χρειαστείτε την πρώτη σας μέρα στο γυμναστήριο

Πετσέτα: Η πετσέτα ΔΕΝ είναι προαιρετική. Είναι αναγκαία!  Πρέπει να έχετε μια πετσέτα για να σκουπίζετε τον ιδρώτα σας κάθε φορά που τελειώνετε μια άσκηση. Μπορείτε επίσης να την τοποθετήσετε στα μηχανήματα που χρησιμοποιείτε, έτσι ώστε να μην τα γεμίσετε με τον ιδρώτα σας, αλλά και για να αποφύγετε τον ιδρώτα (και τα μικρόβια) των άλλων ανθρώπων.

Λουκέτο: Καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα λουκέτο, έτσι ώστε να μπορέσετε να τοποθετήσετε την τσάντα σας και τα προσωπικά σας αντικείμενα στο ντουλάπι.

Μπουκάλι με νερό: Είναι σημαντικό να διατηρείστε ενυδατωμένοι κατά την διάρκεια της προπόνησής σας.

Ρούχα για να αλλάξετε: Είναι επίσης σημαντικό να έχετε μαζί σας μια αλλαξιά ρούχα, έτσι ώστε να μην φύγετε από το γυμναστήριο με τα ρούχα που κάνατε προπόνηση. Είναι πιο ευχάριστο για εσάς να βγαίνετε από το γυμναστήριο με καθαρά ρούχα. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνετε ανεπιθύμητα κρυολογήματα, αλλά θα νιώσετε και πιο όμορφα με τον εαυτό σας.

Μόλις φτάσετε στο γυμναστήριο

Ο πρωταρχικός σας στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία μια θετικής εμπειρίας στην πρώτη σας μέρα στο γυμναστήριο, έτσι ώστε να συνεχίσετε αυτή τη υγιεινή συνήθεια.

Εξοικειωθείτε με το χώρο και το προσωπικό

Μην φοβάστε να μιλήσετε με το προσωπικό του γυμναστηρίου και να τους ενημερώσετε ότι είστε νέο μέλος και πως είναι η πρώτη σας μέρα στο γυμναστήριο. Το προσωπικό του γυμναστηρίου είναι εκεί για να σας βοηθήσει και να σας δώσει συμβουλές. Θέλουν να είστε ασφαλείς και ευχαριστημένοι, έτσι ώστε να επωφεληθείτε τα μέγιστα από την συνδρομή σας.

Εάν έχετε την δυνατότητα, κλείστε μερικές συνεδρίες Personal Training. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του Personal Training, είναι πως ο Personal Trainer, θα είναι πάντα δίπλα σας, για να σας καθοδηγήσει, να σιγουρευτεί ότι ασκείστε με ασφάλεια και να διευκολύνει την προσαρμογή σας.

Αποφύγετε την υπερβολική προπόνηση και δώστε βάση στην προθέρμανση και την αποθεραπεία

Μην προσπαθήσετε να εκπληρώσετε όλους σας τους στόχους από την πρώτη σας μέρα στο γυμναστήριο! Η υπερβολές, θα έχουν το αντίθετο αντίκτυπο από αυτό που περιμένετε. Δεν πρόκειται να δείτε καλύτερα αποτελέσματα, αν δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, επειδή είστε υπερβολικά πιασμένοι ή στην χειρότερη περίπτωση τραυματισμένοι από την προπόνηση της προηγούμενης μέρας.

Μια τέτοια κατάσταση, μπορεί να βλάψει την αυτοπεποίθηση και τα κίνητρά σας και ίσως ακόμη και να σας αποτρέψει από την άσκηση. Το πότε θα δείτε αποτελέσματα από την άσκηση είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, τους οποίους θα ανακαλύψετε στην πορεία και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε από την πρώτη σας μέρα στο γυμναστήριο.

Φροντίστε να κάνετε τις απαραίτητες διατάσεις, πριν και μετά την προπόνηση. Οι διατάσεις, όχι μόνο θα βοηθήσουν το σώμα σας να προσαρμοστεί πιο εύκολα στις νέες σας συνήθειες, αλλά θα του επιτρέψουν να πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις και να ανακάμπτει πιο γρήγορα.

Μην αποφεύγετε τα ομαδικά προγράμματα

Μη διστάζετε, εκμεταλλευτείτε τα ομαδικά προγράμματα, έτσι ώστε να μπορείτε να συναντήσετε άλλα μέλη του γυμναστηρίου και να συστηθείτε με τον εκπαιδευτή.

Υπάρχουν εξαιρετικά οφέλη από προγράμματα όπως το Pilates,  τα δυναμικά προγράμματα, αλλά και τα ομαδικά προγράμματα που βασίζονται στην αερόβια άσκηση. Τα ομαδικά προγράμματα, μέσω της κοινωνικής συναναστροφής, κάνουν την προπόνησή σας πιο ευχάριστη και καθιστούν πιο δύσκολο το ενδεχόμενο να τα παρατήσετε.

Μετά το γυμναστήριο

Καταφέρατε να επιβιώσετε την πρώτη σας μέρα στο γυμναστήριο! Μπορεί να αισθανθείτε πιασμένοι για μια ή δύο μέρες, πράγμα που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μπορείτε να συνεχίσετε να προπονείστε, ενώ είστε πιασμένοι, ακόμα και αν νιώθετε άβολα.

Το πιο σημαντικό είναι να μην τα παρατήσετε! Και να θυμάστε, πως κανείς δεν αλλάζει τον τρόπο ζωής του πηγαίνοντας μόνο περιστασιακά για προπόνηση. Για το λόγο αυτό κάντε την προπόνηση καθημερινή σας συνήθεια!