TRX: 5+1 λόγοι για να το συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας! | Yava Fitness Centers

TRX: 5+1 λόγοι για να το συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας!

Η προπόνηση με ιμάντες, η αλλιώς TRX, έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ιμάντες του γυμναστηρίου ως μέρος της προπόνησής τους ή συμμετέχουν σε αντίστοιχα ομαδικά προγράμματα.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της άσκησης με ιμάντες. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε προσεκτικά τους λόγους για τους οποίους η προπόνηση ΤRX, αξίζει να γίνει μέρος της ρουτίνας σας στο γυμναστήριο.

1. Εστιάζει στον κορμό του σώματος

Γυμνασμένος κορμός δεν σημαίνει μόνο γραμμωμένους κοιλιακούς. Οπότε, δεν πρέπει να επικεντρώνεστε μόνο στο πως θα αποκτήσετε γραμμωμένους κοιλιακούς, αλλά να βρείτε τη χρυσή τομή, έτσι ώστε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα προπόνησης, στο οποίο εμπλέκονται όλες οι μυϊκές ομάδες του κορμού. Αυτές είναι ο πύελός, οι κοιλιακοί , η πλάτη και το στήθος σας. Οι μύες του κορμού, είναι υπεύθυνοι για τη σταθερότητα του σώματός σας, την ισορροπία καθώς και την ευελιξία.

Όταν ασκείστε με ιμάντες, αυτά τα τρία στοιχεία – σταθερότητα, ισορροπία και ευελιξία -δέχονται προκλήσεις σε κάθε κίνηση. Αυτό σημαίνει ότι ο κορμός σας γυμνάζεται συνεχώς κατά την διάρκεια της άσκησης TRX, χρησιμοποιώντας σχεδόν όλες τις μυϊκές ομάδες. Ακόμα και αυτές που δεν εμπλέκονται άμεσα, δρουν υποστηρικτικά σε αυτές που εστιάζει η άσκηση.

Οι μύες που αποτελούν τον κορμό σας πρέπει να προσαρμόζονται, έτσι ώστε να σας κρατήσουν σε ισορροπία κάθε στιγμή κατά την διάρκεια της άσκησης TRX. Ακόμη και όταν κάνετε ασκήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τον κορμό σας, όπως οι πιέσεις των ώμων ή οι προβολές, οι μύες της μέσης σας δουλεύουν συνεχώς.

Υπάρχουν πολλά οφέλη σχετικά με την ενίσχυση του κορμού. Ο κορμός, παρέχει τη βάση της δύναμης του σώματός σας. Το να τον καταστήσετε ισχυρότερο, θα σας επιτρέψει να εκτελέσετε αποτελεσματικότερα κάθε άσκηση, καθώς και καθημερινές σας δραστηριότητες. Επίσης, θα απαλλαγείτε από πόνους στη μέση.

2. Είναι κατάλληλη για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης

Η προπόνηση Trx είναι κατάλληλη για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Οι αρχάριοι στη γυμναστική, μπορούν να ξεκινήσουν με ένα χαμηλό επίπεδο αντίστασης, τοποθετώντας το σώμα τους σε πιο όρθια θέση. Οι πιο έμπειροι, μπορούν να τοποθετήσουν το σώμα τους σε πιο οριζόντια θέση, έτσι ώστε να κάνουν την άσκηση πιο δύσκολη.

Οι πιο προχωρημένοι στο trx, μπορούν επίσης να κάνουν τις ασκήσεις σωματικού βάρους πιο δύσκολες, τοποθετώντας τα πόδια τους στους αναβολείς ποδιών. Αυτό αυξάνει την συμμετοχή του κορμού, μετατρέποντας μια άσκηση όπως οι απλές κάμψεις, σε μια κίνηση που απαιτεί την συνεργασία πολλών μυϊκών ομάδων του σώματος.

Η ευκολία με την οποία μπορείτε να προσαρμόσετε την αντίσταση (απλά αλλάζοντας τη θέση του σώματος σας) σημαίνει και εξοικονόμηση χρόνου. Με τη συμβατική γυμναστική, σπαταλάτε πολύ χρόνο για να αλλάξετε μηχανήματα ή να προσθέσετε κιλά στην μπάρα. Αυτό είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα, το οποίο μειώνει την ένταση και την ροή της προπόνησής σας.

3. Ποικιλία ασκήσεων

Η προπόνηση με ιμάντες, προσφέρει μια τεράστια ποικιλία επιλογών ασκήσεων. Παρά το γεγονός ότι αποτελείται μόνο από δύο ρυθμιζόμενους ιμάντες, μπορεί να συνδυάσει πάρα πολλές ασκήσεις, για την προπόνηση όλων των μυϊκών ομάδων στο σώμα σας.

Το απλό σύστημα προπόνησης με ιμάντες, κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με εκείνα τα ακριβά και ογκώδη μηχανήματα που βλέπετε στο γυμναστήριο. Σας επιτρέπει επίσης να εκτελέσετε κάθε άσκηση σωματικού βάρους που μπορείτε να σκεφτείτε.

4. Συνάδει με την λειτουργική προπόνηση

Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί μεμονωμένες μυϊκές ομάδες. Οι κινήσεις που κάνουμε στην καθημερινότητά μας δεν έχουν και πολλά κοινά σημεία με τις ασκήσεις που κάνουμε στο γυμναστήριο.

Στον πραγματικό κόσμο, οι μύες μας συνεργάζονται. Κάνοντας trx, είστε σε θέση να γυμνάσετε παραπάνω από μια μυϊκή ομάδα σε μία άσκηση. Αυτή την επιλογή functional training, δεν θα την βρείτε σε κανένα μηχάνημα του γυμναστηρίου.

Η πολλαπλή πρόκληση των μυών στην προπόνηση με ιμάντες, καθιστά αυτό το είδος προπόνησης, ιδανική μέθοδο λειτουργικής γυμναστικής.

5. Προσφέρει την επιλογή προπόνησης σε small groups 

Η προπόνηση με ιμάντες έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί και ως ομαδική άσκηση. Τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν συμπεριλάβει στα ομαδικά τους προγράμματα την προπόνηση TRX. Η συμμετοχή σε έναs small group προπόνησης με ιμάντες, θα έχετε το όφελος από την καθοδήγηση ενός επαγγελματία εκπαιδευτή.

Όταν προπονείστε ως μέλος ενός συνόλου, θα επωφεληθείτε από τα ενισχυμένα κίνητρα που προέρχονται τόσο από τον εκπαιδευτή όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Το ανταγωνιστικό σας ένστικτο, θα σας ωθήσει σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

6. Αποτελεί προπόνηση με χαμηλό αντίκτυπο

Πολλές παραδοσιακές επιλογές άσκησης, προκαλούν μεγάλη καταπόνηση στο σώμα. Όταν αφήνετε το βάρος ενός μηχανήματος, σηκώνετε μια μπάρα ή κάνετε ένα πλυομετρικό άλμα, το αποτέλεσμα στις αρθρώσεις σας μπορεί να είναι καταστροφικό.

Η προπόνηση με ιμάντες, είναι πιο φιλική προς τις αρθρώσεις σας και μειώνει δραστικά τον κίνδυνο τραυματισμών. Η μόνη αντίσταση που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι αυτή από το σωματικό σας βάρος. Για τον λόγο αυτό, η προπόνηση TRX, είναι μια ιδανική επιλογή για άτομα τα οποία αναρρώνουν από κάποιον τραυματισμό.

Συνοψίζοντας

Τα πλεονεκτήματα της προπόνησης με ιμάντες που μόλις συζητήσαμε, καθιστούν σαφές γιατί αυτή η μορφή άσκησης έχει γίνει τόσο δημοφιλής τόσο γρήγορα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή άσκησης, η οποία να προσφέρει τέτοια ποικιλία και να είναι κατάλληλη για όλους. Εσείς ακόμα το σκέφτεστε; Δοκιμάστε το Trx τώρα  , και απολαύστε πλεονεκτήματα που δεν πρόκειται να βρείτε σε κανένα άλλο είδος άσκησης!