Πεπτίδια από κουκιά αποκαθιστούν τη χαμένη μυϊκότητα | Yava Fitness Centers

Πεπτίδια από κουκιά αποκαθιστούν τη χαμένη μυϊκότητα

Έχει παρατηρηθεί ότι όταν τα μέλη μας ακινητοποιηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε χάνουμε τη μυϊκή μας μάζα και τη δύναμη μας. Ακόμα κι όταν ανακτήσουμε την κινητικότητα μας η ανάκαμψη της μυϊκότητας και της δύναμης καθυστερεί. Έχουν εντοπιστεί λίγες πηγές πρωτεΐνης που είναι ικανές να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα κατά την ακινητοποίηση. Ωστόσο, πρόσφατες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν εντοπίσει ορισμένα πεπτίδια που φαίνεται να διαθέτουν αναβολικές ιδιότητες όπως αποδείχθηκε σε σχετικά πειράματα.

Αυτά είναι τα πεπτίδια Vicia faba* που λαμβάνονται από τα ταπεινά κουκιά (Vicia faba ή Κύαμος ο κοινός, κουκί) τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση ως πιθανοί αναστολείς ενός ενζύμου που εμπλέκεται στην παθογένεση του μεταβολικού συνδρόμου.

Το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ δημοσίευσε στο Journal of Nutrition τον Ιούνιο του 2023, μια κλινική δοκιμή που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα του φυτικού διαλύματος των βιοδραστικών πεπτιδίων Vicia faba, η οποία δοκιμή είχε ως στόχο να συγκρίνει την επίδραση των πεπτιδίων Vicia faba με την πρωτεΐνη γάλακτος σε μορφή συμπληρώματος διατροφής πάνω στη μυϊκή μάζα και στην απώλεια δύναμης όταν για κάποιους λόγους ακινητοποιηθούν τα άκρα και κατόπιν ανακτήσουν την κινητικότητα τους. Η μελέτη αυτή κατέδειξε την αποτελεσματικότητα του φυτικού διαλύματος βιοδραστικών πεπτιδίων που εξήχθησαν από τα ταπεινά κουκιά και επίσης ότι αυτό το βιοενεργό συστατικό αποδίδει καλύτερα σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ζωικές πρωτεΐνες, ειδικά την πρωτεΐνη γάλακτος, στη ρύθμιση των μυών, αυξάνοντας  την αποκατάσταση της μυϊκής σύνθεσης μετά την ακινητοποίηση.

Σε αυτή την μελέτη που έγινε σε νεαρούς άνδρες που ακινητοποιήθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα και κατόπιν ανέκτησαν το μυϊκό τους μεγέθους όταν επανακινητοποιήθηκαν, τα πεπτίδια Vicia faba που τα παίρνουμε σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής δεν διαφέρουν από την πρωτεΐνη γάλακτος ως προς τη ρύθμιση της απώλειας μυϊκού μεγέθους.

Συγκεκριμένα, τριάντα άνδρες ηλικίας μεταξύ 24 και 29 ετών υποβλήθηκαν σε επτά ημέρες ακινητοποίησης του γονάτου του ενός ποδιού και ακολούθησαν 14 ημέρες ανάρρωσης. Στις επτά ημέρες ακινητοποίησης του ενός ποδιού φάνηκε μία σημαντική μείωση στους ημερήσιους ρυθμούς μυϊκής πρωτεϊνικής σύνθεσης και απώλεια μυϊκού μεγέθους και δύναμης, η οποία μόνο εν μέρει ανέκαμψε μετά τα 14 ημέρες επανακινητοποίησης.

Τι έδειξαν οι βιοψίες στον τετρακέφαλο μυ; Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία για να καταναλώσουν είτε 20 γρ. του πεπτιδίου Vicia faba, είτε ένα συμπύκνωμα πρωτεΐνης γάλακτος (ισογονιδιακός έλεγχος) δύο φορές την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Πραγματοποιήθηκαν αξονικές τομογραφίες μονής τομής για την αξιολόγηση της διατομής του τετρακεφάλου και εφαρμόστηκε δειγματοληψία μυϊκής βιοψίας για τη μέτρηση των ρυθμών πρωτεϊνικής σύνθεσης των μυοϊνιδίων**. Οι βιοψίες των μυών κατέδειξαν ότι αυτά τα πεπτίδια αυξάνουν τον αριθμό των ινών στους μυς, υποδεικνύοντας αναγέννηση και μείωση της μυϊκής ατροφίας.

Πώς λειτούργησε το πεπτίδιο στη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση; Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ του πεπτιδίου Vicia faba ή του συμπληρώματος πρωτεΐνης γάλακτος σχετικά με την απώλεια μυϊκού μεγέθους και δύναμης κατά τη βραχυπρόθεσμη ακινητοποίηση ή την ανάκτηση του μεγέθους και της δύναμης των μυών κατά την επακόλουθη επανακινητοποίηση. Ωστόσο, το πεπτίδιο είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερα ποσοστά μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης κατά την περίοδο επανακινητοποίησης σε σύγκριση με το συμπλήρωμα της πρωτεΐνης γάλακτος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να έχει εκτεταμένη επίδραση στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς, καθώς και στην ανάκτηση της δύναμης και της απόδοσης. «Το γεγονός ότι το πεπτίδιο Vicia faba συμβάλλει στην ανάκτηση της δύναμης, στην αποκατάσταση μετά από τραυματισμό και στη διαδικασία υγιούς γήρανσης είναι πραγματικά μια τεράστια πρόοδος για ένα φυσικό προϊόν φυτικής προέλευσης», λέει ο Dr Andrew Franklyn-Miller Ιατρικός Σύμβουλος Εξάσκησης και Αθλητισμού.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ πιστεύουν ότι οι διατροφικές προσεγγίσεις για την απώλεια μυών δεν πρέπει να είναι πλέον το μόνο τους επίκεντρο και αναφέρουν: «Η πρόοδος στην τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης μάς επιτρέπει να υπερβούμε τη διατροφή και να δημιουργήσουμε έξυπνα συστατικά κυτταρικής σηματοδότησης που καταπολεμούν την απώλεια μυών και υποστηρίζουν τα υγιή επίπεδα φλεγμονής μετά την άσκηση. Τα συγκεκριμένα βιοενεργά πεπτίδια θα προσφέρουν μια σειρά πλεονεκτημάτων όπως αυξημένη μυϊκή απόδοση, αποκατάσταση και μειωμένη μυϊκή κόπωση».

Η υγεία που σχετίζεται με το μυϊκό μας σύστημα έχει αναγνωριστεί ως το επόμενο όριο της έρευνας και της παρέμβασης που αφορούν στην απώλεια δύναμης, μυϊκής μάζας και πόνου που προκαλείται από τη σωματική δραστηριότητα και την επίπονη προπόνηση. Τα βιοενεργά πεπτίδια μπορούν να μεταμορφώσουν σημαντικά τις βιταμίνες, τα συμπληρώματα διατροφής και τα λειτουργικά και ιατρικά τρόφιμα. Διάφορες εταιρίες τώρα ειδικεύονται σε καινοτομίες φυσικών μορίων που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και μπορούν να ξεκλειδώσουν αποτελεσματικές λύσεις με ποσοστό επιτυχίας έως και 1.200 φορές μεγαλύτερο από αυτό των παραδοσιακών μεθόδων σε ελάχιστο χρόνο.

 «Ο εντοπισμός πεπτιδίων που μπορούν να προσφέρουν βελτιώσεις τόσο στην αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας μετά την άσκηση, όσο και σε όσους δυσκολεύονται να ανακτήσουν τη μυϊκή τους δύναμη, είναι μια δυνητικά τεράστια καινοτομία τόσο στην ιατρική όσο και στον αθλητισμό», κατέληξε ο Dr Franklyn-Miller.

ΠΗΓΕΣ

* Η καταγωγή του φυτού είναι από την Ασία. Ο κάθε καρπός περιέχει περίπου δέκα κουκιά. Είναι πλούσιας διατροφικής αξίας τροφή αλλά και επικίνδυνο αλλεργιογόνο. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν τον κύαμο–κουκί ως τρόπο καταμέτρησης ψήφων. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF

** Τα μυοϊνίδια είναι μακριές σωληνοειδείς δομές που μπορούν να συστέλλονται για να κάνουν τους μυς να συσφίγγονται. Όσο περισσότερα είναι τα μυοϊνίδια τόσο οι μύες είναι πιο δυνατοί και πιο μεγάλοι.

 

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού