5 λόγοι που δεν βλέπετε αποτελέσματα από την προπόνησή σας | Yava Fitness Centers

5 λόγοι που δεν βλέπετε αποτελέσματα από την προπόνησή σας

Η άσκηση είναι διασκεδαστική και φέρνει χαρά στη ζωή μας, αλλά εκτός από την ευφορία, είναι σημαντικό για εμάς, να βλέπουμε τα αποτελέσματα της γυμναστικής στο σώμα σας. Όλοι μας ξεκινάμε την άσκηση, έχοντας θέσει κάποιους στόχους. Είτε έχετε θέσει σαν στόχο να γίνετε πιο λειτουργικοί, πιο δυνατοί, πιο γρήγοροι ή ακόμα και να χάσετε μερικά κιλά, είναι γεγονός, πως όλοι έχουμε κάποιον λόγο για να πάμε στο γυμναστήριο.

Οι αρχάριοι στη γυμναστική, συνήθως έχουν στο μυαλό τους την εξής απορία: μετά από πόσο καιρό προπόνησης θα δουν αποτελέσματα στο σώμα τους. Το άγχος φεύγει μετά από 2-3 εβδομάδες, μόλις γίνουν εμφανή τα πρώτα σημάδια προόδου.

Στην αρχή, η πρόοδος πραγματοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς, όμως τί γίνεται μόλις περάσει ο πρώτος ενθουσιασμός και το σώμα προσαρμοστεί στις καινούριες συνήθειες; Ο ρυθμός προόδου γίνεται πιο αργός και έρχεται στο μυαλό το εξής ερώτημα: γιατί σταμάτησα να βλέπω αποτελέσματα από την άσκησή μου;

Μην ανησυχείτε! Είναι αδύνατο για τον οποιονδήποτε να συνεχίσει να προοδεύει με τον ίδιο ρυθμό που είχε στην αρχή. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να επιβραδυνθεί η πρόοδός σας με την πάροδο του χρόνου.

Εάν όμως, αντί να σημειώνετε βελτίωση με πιο αργούς ρυθμούς, δεν βλέπετε κανένα απολύτως αποτέλεσμα από την προπόνηση σας, ο λόγος είναι πιθανότατα ότι κάτι πάει στραβά με τη ρουτίνα της άσκησής σας ή ότι δεν προπονείστε αρκετά.

Όλοι έχουμε διαφορετικούς προσωπικούς στόχους γυμναστικής, αλλά το κοινό πρόβλημα για τους περισσότερους από εμάς είναι το εξής: τι γίνεται στην περίπτωση που βρεθούμε σε τέλμα και σταματήσουμε να βλέπουμε πρόοδο; Ποιοι λόγοι σας απομακρύνουν από το στόχο σας; Αυτό το άρθρο θα προσπαθήσει να απαντήσει στο εξής ερώτημα: ποιοι λόγοι μας κάνουνε να σταματάμε να βλέπουμε αποτελέσματα στο γυμναστήριο;

Παρόλο που όλοι έχουμε τους δικούς μας προσωπικούς fitness στόχους και μετράμε την επιτυχία της προπόνησής μας σύμφωνα με αυτούς, υπάρχουν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους, οι άνθρωποι σταματούν να βλέπουν αποτελέσματα από την άσκησή τους.

1. Θέτετε ασαφείς ή μη ρεαλιστικούς στόχους

Εάν θέλετε να μάθετε γιατί δεν βλέπετε αποτελέσματα από τις προπονήσεις σας, το σημαντικό στο να εντοπίσετε την ρίζα του προβλήματος, είναι να αναλογιστείτε τους στόχους σας. Εάν οι στόχοι σας δεν είναι ξεκάθαροι ή δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να τους πετύχετε, τότε πρέπει να αναθεωρήσετε το πλάνο προπόνησής σας.

Πολλές φορές δεν πιστεύουμε αρκετά στον εαυτό μας, αλλά ορισμένοι από εμάς πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους και θέτοντας τον πήχη υπερβολικά ψηλά.

Αυτό σημαίνει πως οι στόχοι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθούν και το γεγονός αυτό, μόνο ανεπιθύμητα αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Οι προσδοκίες δεν εκπληρώνονται και η απογοήτευση χτυπάει την πόρτα, με αποτέλεσμα να χαθεί η διάθεση για προπόνηση, καθώς και όποια πρόοδος έχει σημειωθεί μέχρι εκείνο το σημείο.

2. Αδυναμία παρακολούθησης προόδου (μετρήσεις)

Ο καθορισμός επιτεύξιμων στόχων είναι καθοριστικός, αλλά το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσετε τον τρόπο παρακολούθησης της προόδου. Εάν ορίσετε ένα μεγάλο στόχο για τον εαυτό σας και έξι μήνες μετά προσπαθήσετε να αξιολογήσετε το πόσο κοντά φτάσατε στην επίτευξή του, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να απογοητευτείτε, επειδή τόσο καιρό δοκιμάζατε μεθόδους, οι οποίες μπορεί να μην λειτουργούσαν για εσάς.

Το σωστό είναι να θέτουμε μικρότερους και βραχυπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι είναι μέρος ενός μακροπρόθεσμου και μεγαλύτερου στόχου. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αξιολογούμε συχνότερα τον εαυτό μας και να προσαρμόζουμε την προπόνησή μας, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν παρεκκλίνουμε από το πλάνο, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

3. Κάνετε συνεχώς την ίδια προπόνηση

Η ρουτίνα αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα, ο οποίος είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που δεν βλέπετε αποτελέσματα μετά από λίγο καιρό στο γυμναστήριο.

Η επανάληψη των ίδιων ασκήσεων θα οδηγήσει σε ένα προπονητικό τέλμα, καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στην ένταση και διάρκεια της προπόνησης. Επίσης, σημαντικό είναι να μην βαρεθείτε, γιατί έτσι θα χάσετε το κίνητρο σας για άσκηση. Πρέπει να δίνετε συνεχώς στο σώμα σας νέα ερεθίσματα και να προσθέτετε ποικιλία στην προπόνησή σας, εάν θέλετε να συνεχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα.

4. Δεν γνωρίζετε πως να διαμορφώσετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας

Είναι υπέροχο να είστε ενθουσιασμένοι με την προπόνηση σας, αλλά εάν προσπαθείτε να σημειώσετε πρόοδο, απλά αυξάνοντας την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησής σας, είναι σαν να τρέχετε σε διάδρομο. Καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια χωρίς να προχωράτε μπροστά.

Εάν δεν ξέρετε πως να κάνετε το επόμενο βήμα, αξίζει να δοκιμάστε τη προπόνηση με έναν personal trainer. Τα οφέλη του personal training είναι δεδομένα και είναι η πιο αξιόπιστη λύση για να βλέπετε συνεχώς αποτελέσματα από την προπόνηση σας.

5. Η προθέρμανση και η αποθεραπεία παίζουν σημαντικό ρόλο

Πολλές φορές είναι δελεαστικό να παραλείψετε την προθέρμανση και να ξεκινήσετε κατευθείαν την προπόνηση, αλλά εάν δεν κάνετε την σωστή προεργασία, όχι μόνο κινδυνεύετε να τραυματιστείτε, αλλά κερδίζετε και λιγότερα από την προπόνηση σας, καθώς το σώμα σας δεν θα είναι έτοιμο να δώσει το 100%.

Οι διατάσεις πριν αλλά και μετά την προπόνηση παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς δεν προετοιμάζουν μόνο το σώμα σας για την επικείμενη προπόνηση, αλλά το βοηθούν και να ανακάμψει.

Τέλος, μην ξεχνάτε να δίνετε στο σώμα σας τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουραστεί, καθώς η υπερπροπόνηση θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμένετε.

Για να μην σταματήσετε να βλέπετε αποτελέσματα από την προπόνησή σας, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε σημασία στους παραπάνω παράγοντες. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι να ευχαριστιέστε την προπόνησή σας και να αισθάνεστε υγιείς και χαρούμενοι.

Εάν αισθάνεστε καλά και αγαπήσετε την άσκηση, τα αποτελέσματα της προπόνησης, θα είναι εμφανή όχι μόνο στο σώμα σας, αλλά και στην ψυχολογία σας!