Ποδηλασία για νεανικούς μυς! | Yava Fitness Centers

Ποδηλασία για νεανικούς μυς!

Η πιο πρόσφατη έρευνα (Exercise for Science – Μάρτιος 2023) χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία για να διερευνήσει την επίδραση της ποδηλασίας στη μυϊκή μάζα, ειδικά στους γλουτιαίους μυς. Αυτοί οι μύες είναι σημαντικοί για την κινητικότητα και τον μειωμένο κίνδυνο πτώσης καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία. Για την έρευνα αυτή έγινε σύγκριση των μαγνητικών τομογραφιών από 28 άνδρες ποδηλάτες αναψυχής και 28 ατόμων που ήταν σωματικά μη δραστήριοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 49 έτη (από 30–65 ετών).

Μία από τις πρώτες μελέτες για την ποδηλασία και την υγεία των μυών – Ο καθηγητής Alister James Hart*, ο οποίος ηγείται της πρωτοβουλίας Exercise for Science, δήλωσε σχετικά με τη νέα πρωτοποριακή έρευνα: «Υπήρξαν πολλές μελέτες για τα αποτελέσματα της ποδηλασίας στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά πολύ λίγες έχουν διερευνήσει την υγεία των μυών. Ωστόσο, αυτό το πεδίο είναι πολύ σημαντικό επειδή η εξασθένηση των μυών με την ηλικία – γνωστή ως σαρκοπενία – είναι μια από τις βασικές αιτίες απώλειας κινητικότητας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η έρευνά μας δείχνει ότι το ποδήλατο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καθυστερήσουμε αυτά τα αποτελέσματα, διατηρώντας τους μυς και αποτρέποντας την αποδυνάμωση τους από τη διείσδυση λίπους. Ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι καλή για εμάς, η πρωτοβουλία  Exercise for Science επικεντρώνεται στην κατανόηση των λεπτομερειών πίσω από αυτό, για να έχουμε πιο σαφή γνώση για το πώς μπορούμε να ζήσουμε καλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Η περαιτέρω κατανόηση της άσκησης – Το Exercise for Science συγκέντρωσε επιστήμονες, γιατρούς, ορθοπεδικούς χειρουργούς και ακτινολόγους σε συνδυασμένη έρευνα, δοκιμάζοντας επιστημονικά τα αποτελέσματα, τους κινδύνους και τα οφέλη της άσκησης. Αυτή η μελέτη συνέκρινε άτομα που είχαν κάνει περισσότερα από 7000 χλμ. με ποδήλατο τον τελευταίο χρόνο, που έχουν προπονηθεί για 15 χρόνια κατά μέσο όρο, με εθελοντές που κάνουν λιγότερη από μία ώρα άσκησης την εβδομάδα και δεν έχουν γυμναστεί κατά μέσο όρο για 27 χρόνια. Οι ποδηλάτες έδειξαν μέσο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) 23%, σε σύγκριση με 29% για τους μη ενεργούς συμμετέχοντες.

Οι μαγνητικές τομογραφίες εξέτασαν τόσο τον μείζονα γλουτιαίο, ο οποίος εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη φυσική κίνηση της ποδηλασίας, όσο και τον μέσο γλουτιαίο μυ, ο οποίος δεν ενισχύεται άμεσα από αυτή τη σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, και οι δύο μύες έδειξαν λιγότερη διήθηση λίπους και μεγαλύτερο μυϊκό μέγεθος στους ποδηλάτες σε σύγκριση με τους μη ενεργούς συμμετέχοντες.

Οι πρωτοποριακές τεχνικές – Αυτή η μελέτη κατέστη δυνατή χάρη στις νέες μεθόδους χρήσης της μαγνητικής τομογραφίας που επινοήθηκαν από το Exercise for Science, οι οποίες  διερευνήθηκαν, τεκμηριώθηκαν και δημοσιεύθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαδικασία της μαγνητικής τομογραφίας καθιστά δυνατή τη μέτρηση της υγείας των μυών τόσο με ακρίβεια όσο και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Μία  ανάλυση που προηγουμένως διαρκούσε δύο ημέρες ανά άτομο, τώρα διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Ως αποτέλεσμα, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να εξετάσει έναν μεγάλο αριθμό από ποδηλάτες και να δημιουργήσει ακριβή και λεπτομερή δεδομένα για στατιστικές συγκρίσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα των ποδηλατών είχε χαμηλότερα επίπεδα ενδομυϊκού λίπους και μεγαλύτερη μυϊκή μάζα τόσο στους μείζονες γλουτιαίους μυς όσο και στους μέσους γλουτιαίους μυς σε σύγκριση με τους σωματικά ανενεργούς άνδρες μέσης ηλικίας. Αυτά είναι σχετικά ευρήματα, καθώς υποδηλώνουν ότι η ποδηλασία, μια δραστηριότητα που είναι όλο και πιο δημοφιλής στους μεσήλικες άνδρες, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική καθώς επιβραδύνει την υποβάθμιση της μυϊκής σύνθεσης και της απώλειας μυϊκής μάζας που συνήθως παρατηρείται στον γηράσκοντα πληθυσμό.

ΠΗΓΕΣ

·         https://www.exerciseforscience.org/news/cycling-keeps-your-muscles-young/

·         https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-023-06283-3

*Royal National Orthopaedic Hospital, Stanmore, HA7 4LP, UK and Institute of Orthopaedics and Musculoskeletal Science, University College London, Stanmore, HA7 4LP, UK

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού