Πώς επηρεάζει η έντονη σωματική άσκηση την ανταπόκριση του οργανισμού στο αντιγριπικό εμβόλιο; | Yava Fitness Centers

Πώς επηρεάζει η έντονη σωματική άσκηση την ανταπόκριση του οργανισμού στο αντιγριπικό εμβόλιο;

Αρκετές δεκαετίες έρευνας στον τομέα της “Ανοσολογίας της Άσκησης” έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στην έντονη και συστηματική σωματική άσκηση. Μάλιστα η τακτική άσκηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το σώμα να αποτρέψει το κοινό κρυολόγημα, ακόμη και τα συμπτώματα της γρίπης, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και σταθεροποιώντας τα επίπεδα ινσουλίνης, αφήνοντας το σώμα να αισθάνεται δυνατό και να εργάζεται σκληρά για να καταπολεμήσει τα μικρόβια.

Μελέτες (American College of Sports Medicine) έχουν δείξει ότι σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και άφθονο ύπνο, 30-45 λεπτά αερόβιας άσκησης 4-5 φορές την εβδομάδα μπορεί πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο κρυολογήματος κατά 20 έως 30%.

Ωστόσο αν πρέπει να εμβολιαστούμε με αντιγριπικό εμβόλιο, πόσο ωφελεί η σωματική δραστηριότητα και η έντονη εξάσκηση την απόκριση του οργανισμού στο εμβόλιο;

Μία πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 2022 εξετάζει τις αποκρίσεις των αντισωμάτων στο εμβόλιο κατά της γρίπης και την επίδραση της σωματικής δραστηριότητας και της έντονης εξάσκησης, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις τους. Η έρευνα περιέλαβε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και μέτρησε την αρχική σωματική κατάσταση των συμμετεχόντων. Επτά από τις εννέα προσδιορισμένες μελέτες, παρείχαν δεδομένα από 550 συμμετέχοντες. Οι κλινικές μετρήσεις της απόκρισης των αντισωμάτων έτειναν να είναι υψηλότερες στους συμμετέχοντες που ασκούνταν με έντονη προπόνηση σε σύγκριση με τους μη δραστήριους σωματικά.

Η έντονη σωματική άσκηση περιλάμβανε προπόνηση με βάρη διάρκειας 15–50 λεπτών ή αερόβια άσκηση. Οι περισσότερες περίοδοι άσκησης διεξήχθησαν λίγο πριν από τον εμβολιασμό, αλλά για δύο ομάδες άσκησης αυτό συνέβη έξι ή 48 ώρες πριν και για μία ομάδα ελέγχου αυτό συνέβη αμέσως μετά τον εμβολιασμό. Σε όλες τις μελέτες, οι ομάδες ελέγχου παρέμειναν σωματικά αδρανείς για ισοδύναμο χρονικό διάστημα με τις ομάδες των ασκούμενων.

Οι αναλύσεις και οι τροποποιήσεις ανα ηλικία στη μελέτη αυτή υποδηλώνουν ότι το όφελος είναι πιο έντονο στους πληθυσμούς μεγαλύτερης ηλικίας. Το ότι οι εμβολιασμοί είναι συχνά λιγότερο αποτελεσματικοί σε πληθυσμούς σε κίνδυνο, όπως τα άτομα με παχυσαρκία, είναι αιτία για προβληματισμό. Ωστόσο, η συστηματική και επαρκής συσσώρευση σωματικής δραστηριότητας, για παράδειγμα μέσω της τακτικής άσκησης, ωφελεί άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα ή η συστηματική άσκηση έχουν θετικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αποκρίσεων του οργανισμού στο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη Sisonke* η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19.

ΠΗΓΗ: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0268625, Exercise Ιmmunology: Future directions https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32928447/

*Η μελέτη Sisonke διεξήχθη με την συνεργασία των ακόλουθων οργανισμών:

· Ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών
· Janssen, Johnson και Johnson για παροχή ερευνητικό προϊόντος.
· SAMRC
· Η Προεδρία της Νότιας Αφρικής και Εθνικό Υπουργείο Υγείας
· Biovac Institute για την αποθήκευση και τη συσκευασία εμβολίων,
· Biocair South Africa και τον Leonard Lazarus για τη διανομή των εμβολίων
· Η Εθνική Κοινή Επιχειρησιακή Δομή Πληροφοριών (NATJOINTS) για τη διασφάλιση της ασφαλούς ανάπτυξης.
· Το Sisonke Safety Desk για την υποστήριξη της φαρμακοεπαγρύπνησης της μελέτης.
· HCRISA στην παροχή εκπαίδευσης και επίβλεψης των εργασιών μελέτης.,
· Οι Επιτροπές Δεοντολογίας της Έρευνας για την Υγεία που παρείχαν καθοδήγηση και επίβλεψη.
 

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού