Family Fitness: Όταν οι νεαροί ενθαρρύνουν τους γονείς τους | Yava Fitness Centers

Family Fitness: Όταν οι νεαροί ενθαρρύνουν τους γονείς τους

Η οικογένεια μας, εκτός από καταφύγιο και πηγή αγάπης και φροντίδας, είναι ένας κόσμος που χρειάζεται την προσοχή από όλα τα μέλη του ώστε να ευημερεί και να έχει καλή υγεία. Ο καλύτερος τρόπος όπως λένε οι ειδικοί προκειμένου να μακροημερεύσουμε ως ομάδα που καλείται “οικογένεια” είναι να αποκομίσουμε οφέλη από τη τακτική σωματική δραστηριότητα, συμμετέχοντας στο γυμναστήριο ως οικογένεια και απολαμβάνοντας χρόνο μαζί.

Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της οικογενειακής υγείας είναι να συμμετέχουν όλοι. Όταν όλοι δεσμεύονται να προάγουν την καλή υγεία, είναι πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσουν υγιεινές συνήθειες. Ένας τρόπος για να έχουν κέρδος όλα τα μέλη της οικογένειας είναι να  εμπλακούν όλοι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για την οικογενειακή προπόνηση στο γυμναστήριο ή όταν σχεδιάζουμε τα γεύματα της εβδομάδας, εμπλεκόμαστε όλοι στην επιλογή των στόχων μας που έχουν σχέση με την προπόνηση ή με την επιλογή των συστατικών για την προετοιμασία του φαγητού για το οικογενειακό τραπέζι. Το να μοιραστούμε μαζί μία εμπειρία θα μας φέρει πιο κοντά.

«Όταν μπορούμε να μοιραστούμε μια σωματική δραστηριότητα μαζί, εκτός από το να κάνει την άσκηση πιο ευχάριστη, μπορεί να μας προσφέρει ένα ενσωματωμένο σύστημα υποστήριξης για να κρατήσει τους πάντες σε δράση». λέει ο Takeshi Tsuda, M.D., παιδοκαρδιολόγος στο Καρδιολογικό Κέντρο στο Nemours Children’s Health στο Ντέλαγουερ.

Το πώς ωφελεί η Οικογενειακή Γυμναστική όλα τα μέλη φαίνεται στις ακόλουθες διαπιστώσεις:

–       Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση

–       Βοηθάει στη διαχείριση του άγχους

–       Μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

–       Αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας

–       Βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης

–       Προλαμβάνει και διαχειρίζεται την υψηλή αρτηριακή πίεση

–       Μειώνεται ο κίνδυνος ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου

–       Προλαμβάνει την παχυσαρκία και διαχειρίζεται το βάρος

–       Βελτιώνει τον ύπνο

–       Προλαμβάνει την οστική απώλεια

–       Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη

–       Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου

Αν είμαστε λάτρεις του fitness και νέοι σε ηλικία κι έχουμε μεσήλικες ή ηλικιωμένους γονείς. Επιτέλους, ήρθε η ώρα να ανταποδώσουμε στους γονείς μας όλη την αγάπη, την φροντίδα και τις θυσίες που έκαναν για να  μας μεγαλώσουν! Αν οι γονείς μας δεν είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ καλή κατάσταση, εμείς θα τους ενθαρρύνουμε να αντιληφθούν ότι η άσκηση είναι το κλειδί για να ζήσουν πολλά χρόνια με υγεία.  Ωστόσο δεν είναι εύκολο για πολλούς γονείς να ξεκινήσουν γυμναστική μετά από μεγάλες περιόδους αδράνειας. Για τον λόγο αυτό μπορούμε να τους εμψυχώσουμε ακολουθώντας τις εξής συμβουλές:

  1. Έκφραση συναισθημάτων – Το πρώτο βήμα που κάνουμε είναι να τους διαβεβαιώσουμε για την αγάπη μας και ότι θέλουμε πραγματικά να απολαμβάνουν μια φανταστική ποιότητα ζωής για πολλά πολλά χρόνια ακόμα.
  2. Στόχοι – Σκεφτόμαστε τι είναι πιο σημαντικό για τους γονείς μας και τους εξηγούμε πώς η άσκηση μπορεί να τους βοηθήσει να φτάσουν τους στόχους τους. Φυσικά, παίρνουμε πρώτα τη συμβουλή του οικογενειακού μας γιατρού. Εστιάζοντας σε αυτό που θέλουν να επιτύχουν μέσω της άσκησης, θα δώσει στους γονείς μας περισσότερα κίνητρα να συνεχίσουν.
  3. Χρήση Τεχνολογίας-Εκπαίδευση – Εάν οι γονείς μας είναι δεκτικοί στην εκπαίδευση, κάνουμε κάποια έρευνα σχετικά με τα οφέλη της φυσικής κατάστασης για τους μεσήλικες ή ηλικιωμένους. Επιπλέον, μπορεί να μην γνωρίζουν για την τεχνολογία που υποστηρίζει και διευκολύνει έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσω άσκησης και διατροφής, γι΄αυτό τους εκπαιδεύουμε!  Εμείς ως πιο “έμπειροι” στο fitness μοιραζόμαστε μαζί τους όλα όσα έχουμε μάθει για την καλύτερη φυσική κατάσταση και υγεία.
  4. Δημιουργία σχεδίου φυσικής κατάστασης – Η νέα αυτή εμπειρία μπορεί να τους φοβίζει, αν έχουν περάσει πολλά χρόνια χωρίς άσκηση (ή με ελάχιστες, σποραδικές προπονήσεις). Τους δίνουμε την υποστήριξη που χρειάζονται για να πετύχουν! Ανάλογα με την προσωπικότητα του γονέα μας, το να τους δώσουμε κάποιες ιδέες που έχουμε ερευνήσει μπορεί να βοηθήσει περισσότερο.
  5. Ημερολόγιο επιδόσεων – Κρατάμε σημειώσεις για τις επιδόσεις τους, θέτουμε ορόσημα και στόχους και γιορτάζουμε την επιτυχία μαζί τους. Ο έπαινος και η λεκτική ενθάρρυνση είναι ένα πράγμα, αλλά όταν ο γονιός μας νιώθει ότι είμαστε ενθουσιασμένοι με τα επιτεύγματά τους, μπορεί να πάει πολύ πιο μακριά! Ακούμε τους γονείς μας για το τι ελπίζουν να επιτύχουν από ένα πρόγραμμα φυσικής κατάστασης, τους βοηθάμε να θέσουν στόχους και, στη συνέχεια, γιορτάζουμε μαζί τους όταν πετύχουν αυτούς τους στόχους ή έστω για την προσπάθεια!
  6. Επιβράβευση – Μοιραζόμαστε την επιτυχία τους με αγαπημένους φίλους και συγγενείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά πάντα με τον οφειλόμενο σεβασμό. Εφόσον εμείς ανήκουμε στη γενιά με πολύ μεγαλύτερη επίγνωση της τεχνολογίας και της γνώσης σχετικά με τη φυσική κατάσταση τούς βοηθάμε να συνδεθούν.  Εισπράττοντας έπαινο, θα νιώσουν ότι βγαίνουν από την αφάνεια, δεν θα θεωρούν ότι είναι παραμελημένοι, ή παροπλισμένοι ή απόμαχοι της ζωής και θα κατανοήσουν καλύτερα την εμμονή… εεεε την αγάπη μας για τα δίκτυα αυτά. Καθώς μιλάμε για τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου, το πώς χρησιμοποιούν τα μηχανήματα ή τα ελεύθερα βάρη, τι οφέλη είδαν και πόσους καινούριους φίλους έκαναν στο γυμναστήριο, θα έχουμε πάντα ένα κοινό θέμα για συζήτηση, μαζί με τους κοινούς μας στόχους. Έτσι, ο δεσμός μαζί τους δεν αφορά μόνο το να περνάμε χρόνο μαζί, αλλά και να μιλάμε την ίδια γλώσσα.

Μπορείτε να διαβάσετε και το άρθρο μας: Family Fitness: Όταν οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, εδώ

Δέσποινα Ιωαννίδου

Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού