Family Fitness: Όταν οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους | Yava Fitness Centers

Family Fitness: Όταν οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους

Αν είμαστε λάτρεις του fitness και έχουμε παιδιά, μπορούμε να θέσουμε τη φυσική κατάσταση και τη σωματική δραστηριότητα ως κορυφαία οικογενειακή προτεραιότητα, εμφυσώντας στα παιδιά μας την αγάπη για την άσκηση από νεαρή ηλικία. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εγγραφή σε ένα οικογενειακό πρόγραμμα στο γυμναστήριο (ή προπόνηση στο σπίτι μας για τα πολύ μικρά παιδιά).

Αρχικά, εξετάζουμε τους στόχους του κάθε μέλους και τι θέλουμε να αποκομίσουμε όλοι από την σωματική άσκηση. Πόσες φορές την εβδομάδα για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα θα μπορούμε να γυμναζόμαστε ως οικογένεια, είτε όλοι μαζί στο γυμναστήριο είτε ξεχωριστά, στις ώρες που βολεύουν το κάθε μέλος; Ως γονείς καλούμαστε να εργαστούμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση καθώς δοκιμάζουν νέες σωματικές δραστηριότητες και να τα ενισχύουμε με θετικό τρόπο, τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική τους υγεία.

Η δημιουργία μιας βάσης με θεμελιώδεις ασκήσεις όπως squats, σανίδα, προβολές και push-ups θα τα βοηθήσει να χτίσουν δύναμη, ισορροπία και συντονισμό. Μια ολοκληρωμένη ρουτίνα άσκησης συνδυάζει την καρδιαγγειακή δραστηριότητα με την προπόνηση δύναμης. Το περπάτημα, το τρέξιμο, τα επιτόπια πηδηματάκια ή ακόμα και ένα πάρτι με χορό μπορεί να μετρηθούν ως καρδιαγγειακή προπόνηση και η προπόνηση δύναμης μπορεί να είναι τόσο απλή όσο μερικές κινήσεις σωματικού βάρους.

Για παιδάκια ηλικίας 1 έως 3 ετών: Καθώς γυμναζόμαστε μαζί τους στο σπίτι, μετράμε φωναχτά τις επαναλήψεις μας και βάζουμε τα παιδιά μας να συμμετέχουν. Ακολουθούμε ένα κυκλικό πρόγραμμα προπόνησης που μπορεί να περιλαμβάνει επιτόπια πηδηματάκια, βαθιά καθίσματα-Squat (10-20 επαναλήψεις), σανίδα (αναμονή 30 δευτερολέπτων), λακτίσματα (10 συνολικά) και το επαναλαμβάνουμε δύο έως τρεις ή φορές ή όσες κάνουν τα παιδιά μας να διασκεδάζουν.

Όταν τα παιδιά είναι λίγο μεγαλύτερα, ηλικίας 5-12 ετών εστιάζουμε στην ισορροπία, τον συντονισμό, την ταχύτητα, την ευκινησία και τη δύναμη και επαναλαμβάνουμε την κυκλική προπόνηση δύο έως τρεις φορές. Για παράδειγμα, επιτόπια πηδηματάκια με ένα πόδι (10 επαναλήψεις σε κάθε πόδι), squats (10 επαναλήψεις), προβολές (10 συνολικά), push-ups (10 επαναλήψεις).

Οι νεαροί ηλικίας 13 ετών και άνω κατανοούν καλά τις βασικές ασκήσεις και τη μηχανική του σώματός τους και μπορούν να προπονηθούν μόνοι στο γυμναστήριο στον δικό τους χρόνο, με τη συγκατάθεση μας αν είναι ανήλικοι. Με τη γνώση και τη βοήθεια των έμπειρων γυμναστών, μπορούν να γυμναστούν στα μηχανήματα ή με ελεύθερα βάρη προσαρμοσμένα στις ηλικιακές ή σωματικές τους ανάγκες ακολουθώντας ένα πρόγραμμα προπόνησης για μυϊκή ενδυνάμωση για ολόκληρο το σώμα σε συνδυασμό με καρδιαγγειακά (ποδήλατο, διάδρομο, ελλειπτικό). Τα σωματικά οφέλη για τα παιδιά και τους νεαρούς είναι: καλύτερη αρτηριακή πίεση, ρύθμιση σωματικού βάρους, πιο δυνατά οστά, μυϊκή ανάπτυξη και δύναμη και διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη από την τακτική σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνουν:

  • Ενίσχυση της διάθεσής τους εξοπλίζοντάς τα, σε κάθε ηλικία, με μία  ποιοτική προστασία για τις μέρες που αντιμετωπίζουν απογοητεύσεις (κακή βαθμολογία, διαφωνία με έναν φίλο, αγωνία με την εικόνα του σώματός τους ή την αυτοεκτίμησή τους κ.λπ.)
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος
  • Βελτιωμένη μνήμη και ικανότητα συγκέντρωσης
  • Μείωση των ορμονών του στρες ενώ απελευθερώνονται ενδορφίνες που έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένο άγχος και κατάθλιψη
  • Δυνατότητα να αξιολογούν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους για να βρουν πιο εύκολα λύσεις ή να αφήσουν τα πράγματα να εξελιχθούν αντί να αναπτύσσουν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Θα είναι πολύ διασκεδαστικό να γεμίσουμε το ψυγείο με χρωματιστά post-it (ένα χρώμα για κάθε μέλος) που θα αναγράφουν τους στόχους της οικογένειας και θα σημειώνουμε ανελλιπώς την πρόοδο όλων μας. Και όταν οι στόχοι επιτυγχάνονται θα το γιορτάζουμε οικογενειακώς! Μπορούμε επίσης να ξεκινήσουμε ομαδική προπόνηση έχοντας σαν στόχο τη συμμετοχή μας σε αγώνες «για όλους» όπως οι διαδρομές μαραθωνίου, ή για να υποστηρίξουμε διάφορες εκδηλώσεις φιλανθρωπικές ή αθλητικές. Μια άλλη ιδέα είναι να ενσωματώσουμε βηματόμετρα στο ρολόι ή το κινητό μας και να κάνουμε έναν διαγωνισμό για να δούμε ποιος κάνει τα περισσότερα βήματα σε μια δεδομένη εβδομάδα.

Η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στην προαγωγή της καλής υγείας. Το μαγείρεμα μαζί ως οικογένεια μπορεί να διασφαλίσει ότι καταναλώνουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Μπορούμε να προετοιμάσουμε εκ περιτροπής γεύματα και να δοκιμάσουμε νέες υγιεινές και πρωτότυπες συνταγές, αναζητώντας ιδέες στο διαδίκτυο ή σε βιβλία μαγειρικής. Το να πάμε μαζί για ψώνια είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να διδάξουμε στα παιδιά πώς να επιλέγουν φρέσκα και υγιεινά τρόφιμα, εξηγώντας τα οφέλη τους και να αναπτύξουν εκτίμηση για αυτά. Μπορούμε να οργανώσουμε θεματικές βραδιές όπου η οικογένεια ετοιμάζει ένα γεύμα με βάση ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως το μεξικάνικο ή το ιταλικό.

Όποιες και αν είναι οι προτεραιότητές μας, είτε είναι απώλεια βάρους, ή βελτίωση της γενικής υγείας και ευεξίας της οικογένειάς μας ή οτιδήποτε άλλο, όλα βοηθούν ώστε η οικογενειακή προπόνηση να γίνει ένας φανταστικός τρόπος για καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, για να περνάμε περισσότερο χρόνο ανταλλάσσοντας εμπειρίες, για να δυναμώσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς και για να διασκεδάζουμε.

Μπορείτε να διαβάσετε και το άρθρο μας: Family Fitness: Όταν οι νεαροί ενθαρρύνουν τους γονείς τους, εδώ.

ΠΗΓΕΣ

·          https://livewellhealthandphysiotherapy.com/2020/10/01/howtopromotefamilyfitness/

·          https://www.forbes.com/health/family/fitnessasafamily/

·          https://www.healthylifestars.org/ourstories/familyfitnesswhyitmatters

·          http://fitafterfifty.com/5-waystoencourageagingparentstoexercise/

·          https://yourfitness.coach/blog/keeping-it-in-the-family/

·          https://www.pta.org/home/familyresources/health/ObesityPrevention/EncouragePhysicalActivity

·          https://www.everyoneactive.com/contenthub/homeworkouts/familyfitness/

·          https://www.nestacertified.com/howcanafamilyworktogethertoimproveoverallhealthfitnessandwellbeing/

·          https://medium.com/@modimanav11/importanceoffamilyfitness-49b3542402bf

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού