Περισσότερα οφέλη με λιγότερη προσπάθεια, μόνο για γυναίκες! | Yava Fitness Centers

Περισσότερα οφέλη με λιγότερη προσπάθεια, μόνο για γυναίκες!

Οι γυναίκες υπερτερούν στις συγκρίσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δείχνει ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών σχετικά με τα αποτελέσματα της άσκησης.

Είναι δυνατόν οι γυναίκες να έχουν μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη ακόμα κι αν ασκούνται λιγότερο συχνά από τους άνδρες; Το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology –JACC) δημοσίευσε τα ευρήματα μίας μελέτης τα οποία δείχνουν ότι οι γυναίκες μπορούν να ασκούνται λιγότερο συχνά από τους άνδρες και να έχουν μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη.

Σύμφωνα με το σχόλια της Martha Gulati, MD, διευθύντριας της Προληπτικής Καρδιολογίας στο Τμήμα Καρδιολογίας στο Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai, η οποία είναι επικεφαλής της μελέτης, μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αντίληψη ότι  οι γυναίκες ιστορικά και στατιστικά υστερούν σε σχέση με τους άνδρες όσον αφορά την άσκηση. «Η ομορφιά αυτής της μελέτης είναι η γνώση ότι οι γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από κάθε λεπτό μίας μέτριας έως έντονης άσκησης από ό,τι οι άνδρες. Είναι μια ιδέα που δίνει το κίνητρο που ελπίζουμε ότι οι γυναίκες θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 412.413 ενήλικες των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων της National Health Interview Survey. Οι συμμετέχοντες μεταξύ του χρονικού πλαισίου από το 1997 έως το 2019 (το 55% των οποίων ήταν γυναίκες) παρείχαν στοιχεία για την έρευνα σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα αποτελέσματα για το κάθε φύλο σε σχέση με τη συχνότητα, τη διάρκεια, την ένταση και τον τύπο της σωματικής δραστηριότητας.

Πόσα χρόνια επιβίωσης παραπάνω; – «Ο κίνδυνος θνησιμότητας αναμένεται να είναι χαμηλότερος για όλους τους ενήλικες που ασχολούνται με οποιαδήποτε τακτική σωματική δραστηριότητα, σε σύγκριση με το να είναι αδρανείς», δήλωσε η Susan Cheng, MD, MPH, στο Women’s Cardiovascular Health and Population Science, διευθύντρια του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγιή Γήρανση στο Καρδιολογικό Τμήμα του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Smidt, και επίσης συγγραφέας της μελέτης. «Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας μειώθηκε κατά 24% στις γυναίκες και 15% στους άνδρες».

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα μελέτησε την επίδραση που είχε η μέτρια έως έντονη αερόβια σωματική δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο, και διαπίστωσε ότι οι άνδρες πέτυχαν το μέγιστο όφελος επιβίωσής τους (δηλαδή τα επιπρόσθετα έτη επιβίωσης) κάνοντας αυτό το επίπεδο άσκησης για περίπου 5 ώρες την εβδομάδα, ενώ οι γυναίκες πέτυχαν από την άσκηση τον ίδιο βαθμό οφέλους επιβίωσης λίγο λιγότερο από περίπου 2 ½ ώρες την εβδομάδα.

Ομοίως, όταν επρόκειτο για δραστηριότητα μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως η προπόνηση με βάρη, ή οι ασκήσεις κορμού του  σώματος, οι άνδρες έφτασαν στο μέγιστο όφελος κάνοντας τρεις συνεδρίες την εβδομάδα, ενώ οι γυναίκες κέρδισαν το ίδιο όφελος κάνοντας περίπου μία συνεδρία την εβδομάδα.

Διαφορά «στήθους» για άνδρες και γυναίκες – Η Cheng είπε ότι οι γυναίκες είχαν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη εάν συμμετείχαν σε περισσότερες από 2 ½ ώρες την εβδομάδα μέτριας έως έντονης αερόβιας δραστηριότητας ή σε δύο ή περισσότερες συνεδρίες την εβδομάδα με δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν να μεταφραστεί μια μακροχρόνια αναγνώριση της φυσιολογίας των δύο φύλων που παρατηρείται στο εργαστήριο άσκησης σε μια διευρυμένη πλέον άποψη των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών στα κλινικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την άσκηση.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους τύπους άσκησης και τις μεταβλητές, η Gulati λέει ότι θεμελιώνονται ισχυρά οι συστάσεις που βασίζονται στα ευρήματα της μελέτης. «Οι άνδρες έχουν μέγιστο όφελος επιβίωσης όταν εκτελούν 300 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα, ενώ οι γυναίκες έχουν το ίδιο όφελος όταν εκτελούν 140 λεπτά την εβδομάδα», πρόσθεσε. «Παρόλα αυτά, οι γυναίκες συνεχίζουν να αποκομίζουν περισσότερα οφέλη όταν γυμνάζονται έως και 300 λεπτά την εβδομάδα».

Συμπερασματικά, μπορούμε να επενδύσουμε στην καλή υγεία μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την  Christine M. Albert, MD, MPH, πρόεδρο του Τμήματος Καρδιολογίας στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο Smidt και της Διακεκριμένης Έδρας Καρδιολογίας Lee and Harold Kapelovitz και συμπλήρωσε ότι οι συγκεκριμένες, νέες μελέτες όπως αυτή δεν συμβαίνουν συχνά. «Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοποριακή έρευνα θα παρακινήσει τις γυναίκες που δεν ασχολούνται επί του παρόντος με τακτική φυσική δραστηριότητα να κατανοήσουν ότι είναι σε θέση να αποκομίσουν τεράστιο όφελος για κάθε αύξηση της τακτικής άσκησης, κάτι που σημαίνει ότι είναι εφικτό να έχουν καλή υγεία σε βάθος χρόνου» ανέφερε.

ΠΗΓΕΣ

Δέσποινα Ιωαννίδου – Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης (Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού