Οι πρoβιοτικές και πρεβιοτικές τροφές είναι σύμμαχοι του ανοσοποιητικού μας. | Yava Fitness Centers

Οι πρoβιοτικές και πρεβιοτικές τροφές είναι σύμμαχοι του ανοσοποιητικού μας.

Τα “προβιοτικά” είναι ζωντανοί μικροσκοπικοί οργανισμοί τους οποίους παίρνουμε μέσω της διατροφής μας και οι οποίοι ζουν μέσα στο πεπτικό μας σύστημα. Ουσιαστικά, τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια σε ορισμένα τρόφιμα.

Τα “πρεβιοτικά”, από την άλλη, δεν είναι τροφή για εμάς, αλλά είναι η τροφή για τα καλά βακτήρια στο έντερο μας. Τα πιο κοινά πρεβιοτικά είναι οι φυτικές ίνες που το σώμα μας δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Ωστόσο, τα καλά βακτήρια μέσα στο έντερό μας τρέφονται από αυτές και τις χρησιμοποιούν για ενέργεια.

Πώς όμως ωφελούν το ανοσοποιητικό μας οι προβιοτικές και οι πρεβιοτικές τροφές;

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το μικροβίωμα είναι ένας τομέας έντονης και δραστήριας έρευνας, καθώς οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι παίζει βασικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το μικροβίωμα είναι μια εσωτερική μητρόπολη τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών ή βακτηρίων που ζουν στο σώμα μας, κυρίως στα έντερα, τα οποία είναι μια κύρια θέση ανοσολογικής δραστηριότητας και παραγωγής αντιμικροβιακών πρωτεϊνών. Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στον καθορισμό των διαφόρων ειδών βακτηρίων που ζουν μέσα μας. Μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια φαίνεται να υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη διατήρηση των ευεργετικών βακτηρίων.

Ορισμένα χρήσιμα βακτήρια διασπούν τις ίνες σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αυτές οι ίνες μερικές φορές ονομάζονται πρεβιοτικά επειδή αποτελούν την «τροφή» για τα καλά βακτήρια. Τα προβιοτικά τρόφιμα περιέχουν ζωντανά χρήσιμα βακτήρια και τα πρεβιοτικά τρόφιμα περιέχουν φυτικές ίνες και ολιγοσακχαρίτες που τροφοδοτούν και διατηρούν υγιείς τις αποικίες αυτών των βακτηρίων. Επομένως, μια δίαιτα που περιλαμβάνει και προβιοτικά και πρεβιοτικά τρόφιμα μπορεί να είναι ευεργετική.

  • Τα προβιοτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν το κεφίρ, το γιαούρτι με ζωντανές ενεργές καλλιέργειες, τα λαχανικά ή τα βότανα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως ξινολάχανο, τουρσιά, kimchi, miso, τέμπε, τσάι kombucha, και άλλα.
  • Τα πρεβιοτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα σπαράγγια, το αγριοράδικο, τον ταραξάκο, τις μπανάνες και τα φύκια. Ωστόσο, ένας πιο γενικός κανόνας είναι να τρώμε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως για να προσλαμβάνουμε πρεβιοτικά.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας* των ΗΠΑ, σημειώνει ότι, ενώ τα προβιοτικά είναι πιθανώς ασφαλή για όσους έχουν καλή υγεία, αυτά τα βακτήρια μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή με άλλα προβλήματα υγείας.

ΠΗΓΕΣ: https://www.health.harvard.edu/nutrition/are-you-getting-essential-nutrients-from-your-diet  1.Department of Biosciences, Swami Rama Himalayan University, 2. Department of Life Sciences,, Graphic Era (Deemed to Be) University, Bell Road, Clement Town Dehradun, Uttarakhand, 248001, India 3. Department of Food Technology, UCALS, Uttaranchal University- https://fppn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s43014-022-00098-w, – https://gut.bmj.com/content/59/3/325.short, – https://isappscience.org/for-scientists/resources/prebiotics/, – https://extension.unh.edu/blog/2022/09/whats-difference-between-prebiotics-probiotics-should-you-take-them

*USA National Institute of Health, National Center for Complementary and Integrative Health – https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού