Σχεδίασε τη στρατηγική σου για οικονομικές αγορές στο σούπερ μάρκετ | Yava Fitness Centers

Σχεδίασε τη στρατηγική σου για οικονομικές αγορές στο σούπερ μάρκετ

Είσαι στη φάση «γυμνάζομαι και κάνω διατροφή και οικονομία» κι αποφασίζεις να πάρεις στα χέρια σου τα γεύματα σου για να ελέγξεις την κατάσταση.

Όταν λοιπόν πηγαίνεις να αγοράσεις τρόφιμα, το να βρεις τα φθηνότερα δεν σημαίνει ότι κάνεις οικονομία. Εκτός από τις χαμηλές τιμές ή τις προσφορές σε διάφορα είδη, πρέπει να ελέγξεις και τον παρορμητισμό σου.

Αυτό σημαίνει να αποφεύγεις τις παρορμητικές αγορές που προκαλούνται από δελεαστικές διαφημίσεις τροφίμων ή να αποφεύγεις να αγοράζεις με άδειο στομάχι (που κάνει τα πάντα να φαίνονται νόστιμα!). Το να πετάς τρόφιμα που χάλασαν ή έληξαν προτού τα καταναλώσεις είναι μια άλλη αποστράγγιση χρημάτων.

Λάβε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές πριν ξεκινήσεις τις αγορές σου:

  1. Προγραμμάτισε μερικά γεύματα που θέλεις να ετοιμάσεις την επόμενη εβδομάδα και δημιούργησε μία λίστα αγορών με βάση αυτά που θα χρειαστείς.
  2. Ελάττωσε τα γεύματα με κρέας. Οι φυτικές πρωτεΐνες όπως τα όσπρια είναι εξαιρετικά θρεπτικές και γενικά πιο προσιτές από τα κρέατα και τα ψάρια. Εάν εξακολουθείς να λαχταράς κρέας, μπορείς να ενσωματώσεις μικρότερες ποσότητες του ως βάση για γεύση ή ως καρύκευμα στα φαγητά. Εστιάζοντας στις φυτικές πρωτεΐνες, εξοικονομείς χρήματα, αυξάνεις τον όγκο των γευμάτων και την ποικιλία στη διατροφή σου.
  3. Αγόρασε φαγητά και σνακ που είναι χορταστικά. Αντί να φας ένα πακέτο πατατάκια μπορείς να πάρεις μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή ένα μήλο. Θα σου κοστίσει λιγότερα χρήματα και θα ικανοποιήσει την πείνα σου περισσότερο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι τροφές που δεν μας αφήνουν χορτάτους, μας κάνουν να θέλουμε να τρώμε πιο συχνά, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερο κόστος φαγητού και επιπλέον θερμίδες.
  4. Μην ψωνίζεις με άδειο στομάχι. Φάε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς πριν μπεις στο κατάστημα.
  5. Να είσαι ευέλικτος στη λίστα αγορών σου, εάν προκύψει έκπτωση και ειδικές προσφορές σε φρέσκα προϊόντα ή πουλερικά, κρέας και ψάρια. Εάν βρεις τρόφιμα που σου αρέσουν, μπορείς να αγοράσεις επιπλέον ποσότητες και να τις καταψύξεις για μελλοντική χρήση. Τα φρέσκα κρέατα, τα ψάρια και ορισμένα προϊόντα (μπανάνες, μούρα, αβοκάντο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, καλαμπόκι) διατηρούνται καλά στην ψύξη.
  6. Εξέτασε το ενδεχόμενο να αγοράσεις χύμα μη ευπαθή βασικά τρόφιμα. Παρόλο που μπορεί να κοστίσει περισσότερο η εκ των προτέρων αγορά προϊόντων «οικογενειακού μεγέθους» όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φακές και άλλα όσπρια, το κόστος ανά μονάδα είναι συνήθως φθηνότερο. Επίσης κερδίζεις, σε περίπτωση μελλοντικών ανατιμήσεων στο κόστος των προϊόντων.
  7. Αγόρασε προϊόντα με το εμπορικό σήμα του καταστήματος (ιδιωτικής ετικέτας). Θα παρατηρήσεις όταν συγκρίνεις τη λίστα των συστατικών τους ότι χρησιμοποιούνται παρόμοια, αν όχι πανομοιότυπα συστατικά, με τις ακριβές μάρκες. Τα τρόφιμα ιδιωτικής ετικέτας  είναι γενικά φθηνότερα επειδή δαπανώνται λιγότερα χρήματα για τη διαφήμιση και τη δημιουργία φανταχτερής συσκευασίας.
  8. Γέμισε το καλάθι σου με προϊόντα που προσφέρονται με έκπτωση. Αυτά ίσως πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης, αλλά είναι ακόμα νόστιμα αν μπορείς να τα φας την ίδια ή την επόμενη μέρα.
  9. Μην αγοράζεις περισσότερα ευπαθή είδη από αυτά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε μία εβδομάδα (εκτός αν σκοπεύεις να τα καταψύξεις), διαφορετικά διατρέχεις τον κίνδυνο να αλλοιωθούν, να τα πετάξεις και να σπαταλήσεις τα λεφτά σου. Μάθε πώς να αποθηκεύεις σωστά τα προϊόντα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και πώς να αναγνωρίζεις τα εξαιρετικά ευπαθή τρόφιμα, όπως τα έτοιμα προς κατανάλωση χορταρικά και λαχανικά για σαλάτες, τα μανιτάρια, τα μούρα, τα αβοκάντο και οι μπανάνες.
  10. Συγκέντρωσε σε μια μεριά τα φρέσκα βότανα, τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα. Αυτά είναι βασικά συστατικά για την παρασκευή γευστικών γευμάτων, και ενώ τα κρεμμύδια και τα σκόρδα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τα βότανα ή τα χορταρικά σε σακούλα στο σούπερ μάρκετ είναι ιδιαίτερα ευπαθή. Εκτός κι αν μια συνταγή απαιτεί ένα ολόκληρο πακέτο (π.χ. ένα μάτσο βασιλικό για πέστο), όμως θα σού μείνουν επιπλέον τα κλωναράκια για να τα προσθέσεις στις σάλτσες ζυμαρικών για γεύση. Η προσεκτική αποθήκευση μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής (π.χ. βάζεις άνηθο-δυόσμο-μαϊντανό σε ένα φλιτζάνι νερό καλυμμένο με μια χάρτινη σακούλα).
  11. Χρησιμοποίησε αυτό που έχεις πριν αγοράσεις περισσότερα. Δεσμεύσου να κάνεις απογραφή όλων των τροφίμων στην κουζίνα σου δύο φορές το μήνα. Ψάξε στα ντουλάπια ή στο βάθος του ψυγείου για τρόφιμα που δεν έχουν λήξει ή χαλάσει και σχεδίασε γεύματα με βάση αυτά.
  12. Τρώγε προσεκτικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων, γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει την απόλαυση του φαγητού. Ίσως να χορτάσεις ακόμα και με μικρότερες μερίδες. Αντίθετα, το να τρως ενώ αποσπάται η προσοχή σου μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα πείνας ξανά αργότερα.

ΙΔΕΕΣ

  • Μια ιδέα είναι να ψιλοκόψεις και να καταψύξεις τα μυρωδικά σε παγοθήκες γεμάτες με ελαιόλαδο. Θα είναι έτοιμα να τα ρίξεις στο τηγάνι για να σοταριστούν με τα λαχανικά.
  • Ένα άλλο αρωματικό βότανο που μπορεί να μείνει στην κατάψυξη είναι το τζίντζερ: φύλαξέ το σε αεροστεγές σακουλάκι και όταν είναι έτοιμο για χρήση, ξεφλουδίζεις και τρίβεις στον τρίφτη όσο θέλεις (δεν χρειάζεται να το ξεπαγώσεις) και επιστρέφεις το υπόλοιπο στην κατάψυξη.
  • Αν σου αρέσουν τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μπορείς εύκολα να τα ξανακαλλιεργήσεις σε ένα ηλιόλουστο περβάζι. Τοποθετείς τις λευκές άκρες της ρίζας σε ένα ποτήρι νερό (αλλάζοντας το νερό περίπου μία φορά την εβδομάδα). Μόλις ξαναφυτρώσουν οι πράσινες άκρες, κόβεις ό,τι χρειάζεσαι και αφήνεις τις υπόλοιπες να συνεχίσουν να μεγαλώνουν.

Δέσποινα Ιωαννίδου
Δημοσιογράφος, Προπονήτρια Σωματικής Διάπλασης
(Bodybuilding & Fitness) της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού